Nyhet

Turveger for sommeren

Statens vegvesen frister med nytt reisemål for nordmenn på sommertur. I dag åpner Flye 1389 av Knut Hjeltnes Arkitekter, som del av Nasjonale turistveger-prosjektet.


Prosjektet Flye 1389 er sammen med utbyggingen ved Gjende, Vøringsfossen og Torghatten de største tiltakene som inngår i satsinga på Nasjonale turistveger fram mot 2023. Alle med økonomisk medvirkning fra fylker og kommuner, ifølge Statens vegvesen. Foto: Werner Harstad/ Statens vegvesen

Den nye fjellkaféen Flye 1389 ligger langs Nasjonal turistveg Valdresflye, som for øvrig frister med "køyretur med vidsyn over fjell og vidde ved inngangen til Jotunheimen gjennom kulturlandskap med stølsdrift og tradisjonsrike turistbedrifter i høgfjellet," i følge vegvesenet

Arkitekten har valgt å kle både tak og vegger i malmfuru og tresjiktplater av gran, skriver Statens vegvesen om arkitekturen i en pressemelding.

Vær og vind skal etter hvert sørge for at fasadene får en naturlig gråfarge så bygget med tiden vil gå i ett med den karrige høgfjellsnaturen omkring.

Høyeste punkt

Flye 1389 ligger på det høyeste punktet på Valdresflye og har utsikt i alle himmelretninger, og i kafeen serveres lokal mat fra Valdres og Gudbrandsdalen til utsikten av Besshøe, Høgdebrotet, Tjønnholstinden, Rasletinden og andre topper.

Kafeen er bygd på tomta til Valdresflya Vandrerhjem og har sitteplasser for 40 gjester. I tillegg til kaféen med kjøkken og salgsareal, inneholder bygget fire toalett og et lite personalrom.

Fjellkaféen drives av Den Norske Turistforeningen og vertskapet på Gjendesheim Turisthytte.

Knut Hjeltnes Arkitekter har tegnet Flye 1389 ved Nasjonal turistvei Valdresflye. Anlegget åpner i dag. Illustrasjon: Knut Hjeltnes Sivilarkitekter MNAL

Andre prosjekter på veien

Valdresflye fikk sine første utsiktspunkt Rjupa og Vargebakkane på hver side av fjellet allerede i 2005-06. Statens vegvesen har også gjort mindre tiltak på utvalgte småstopp, blant annet ved starten av fotturen til Bitihorn.

Kunstverket «Rock on Top of Another Rock» av Peter Fischli og David Weiss kom på plass i 2012 og første byggetrinn på Gjende/Reinsvangen åpnet i 2019.

Det var de fire strekningene Sognefjellsvegen, Gamle Strynefjellsveg, Hardanger og Helgelandskysten som først fikk status som Nasjonal turistveg i 1997, og prosjektet teller i dag 18 turistveger over hele landet.

I april ble det klart at det planlegges fem nye utlysninger for anlegg langs turistvegene.

Finn turistveger og planlegg reisen her.

God tur!

En av attraksjonene langs Valdresflye er Steinplassen med kunstverket «Rock on Top of Another Rock» av kunstnerne Peter Fischli og David Weissat. Statens vegvesen skriver om verket at det kan ligne varder som er vanlig på fjellet, for blant annet å merkere stier. De mener verket fordrer spørsmålet ved seg selv: Er det menneskeskapt eller formet av naturkreftene? Foto: Harald Christian Eiken, Video & Multimediaproduksjon/Statens vegvesen