Nyhet

Norsk føråpning i Venezia

Helen & Hard åpner utstillingen «Det vi deler. En modell for bofellesskap» i den nordiske paviljongen i Venezia i dag. Bli med på digital føråpning og se de første bildene her.


Den nordiske paviljongen i Venezia eies av Sverige, Finland og Norge. Ansvaret for biennaleutstillingene rullerer og i 2021 har Nasjonalmuseet hovedansvar for utstillingen. Foto: Chiara Masiero Sgrinzatto og Luca Nicolo Vascon/Nasjonalmuseet

Torsdag 20. mai, klokken 14.00, er det føråpning av utstillingen i den nordiske paviljongen under arkitekturbiennalen i Venezia, der de norske arkitektene Helen & Hard presenterer «Det vi deler. En modell for bofellesskap».

Med utgangspunkt i spørsmålet «Hva er du villig til å dele med andre?» har arkitektene invitert en gruppe mennesker til i samarbeid å utvikle et bofellesskap med en rekke delefunksjoner i Sverre Fehns berømte paviljong på biennaleområdet.

Hjemmehyggelig paviljong: installasjonen viser hvordan samarbeid og arkitektur kan skape både fellesskap og bærekraftige bomiljøer, mener Helen & Hard.. Foto: Chiara Masiero Sgrinzatto og Luca Nicolo Vascon/Nasjonalmuseet

Nye fellesskap

Årets biennale har hovedtemaet «How will we live together?», og handler om hvordan arkitekter kan skape nye fellesskap. Helen & Hard svarer på utfordringen gjennom å spørre beboerne om hvor mye de er villig til å dele med sine naboer. Installasjonen viser hvordan samarbeid og arkitektur kan skape både fellesskap og bærekraftige bomiljøer, heter det i en pressemelding.

Arkitektene ønsker å stille spørsmålet om en mer sosial boform kan være med på å motvirke ensomhet, bidra til økt trygghet og miljøfordeler. «Selv om det er få bofellesskap i Norge, er det forholdsvis mange som er interessert i sosiale boformer», skrives det videre.

Utstillingen åpner for publikum i Venezia førstkommende lørdag, men allerede i dag, torsdag 20. mai, klokken 14.00, kan du være med på digital føråpning av «Det vi deler».

Med «Det vi deler. En modell for bofellesskap» har Helen & Hard invitert en gruppe mennesker til i samarbeid å utvikle et bofellesskap med en rekke delefunksjoner. Foto: Chiara Masiero Sgrinzatto og Luca Nicolo Vascon/Nasjonalmuseet
– Det er et fantastisk rom, så første impuls var å ikke gjøre noen ting, men vi endte opp med å fylle det, jeg tror ikke paviljongen har vært så full før, sa Siv Helene Stangeland til Arkitektnytt i januar. Foto: Chiara Masiero Sgrinzatto og Luca Nicolo Vascon/Nasjonalmuseet

Digital løsning

Det er Nasjonalmuseet som i 2021 har ansvar for Den nordiske paviljongen under arkitekturbiennalen i Venezia og som har kuratert utstillingen. På museets hjemmesider finnes det et utvidet digitalt tilbud med film, foto og tekst om prosjektet på grunn av de gjeldene reiserestriksjonene, slik kurator Martin Braathen fortalte til Arkitektnytt i januar.

Utstillingen i Venezia er laget med et innovativt byggesystem som består av elementer i heltre som er forbundet med dybler (treplugger). Med disse kan man bygge vegger, etasjeskiller og møbler. De kan også fylles med ulike materialer, for eksempel isolasjon i veggene.

«Fordelen med dette systemet sammenlignet med limte massivtreplater er at det ikke brukes lim, noe som gjør det mer miljøvennlig. Dessuten gir det større mulighet for å produsere lokalt med lokalt treverk. I tillegg er systemet fleksibelt: Ettersom elementene er små og håndterbare kan man bygge selv – og bygge om senere», skriver Nasjonalmuseet.

La Biennale di Venezia åpner lørdag 22. mai og varer til 21. november, 2021.

Utstillingen i Venezia er laget med et innovativt byggesystem som består av elementer i heltre som er forbundet med dybler (treplugger) Foto: Chiara Masiero Sgrinzatto og Luca Nicolo Vascon/Nasjonalmuseet
«Ettersom elementene er små og håndterbare kan man bygge selv – og bygge om senere», skriver Nasjonalmuseet. Foto: Chiara Masiero Sgrinzatto og Luca Nicolo Vascon/Nasjonalmuseet