Nyhet

Ny BAS-rektor

Svenske Emma Nilsson blir ny rektor ved Bergen Arkitekthøgskole. – Jeg brenner for arkitekturundervisning, sier Nilsson.


Emma Nilsson, universitetslektor og programansvarlig ved Institutt for arkitektur og bygd miljø ved Lund universitet, blir ny rektor på Bergen Arkitekthøgskole. Foto: Björn Nilsson

Fra 1. september 2021 heter rektor ved Bergen Arkitekthøgskole (BAS) Emma Nilsson. Hun kommer fra stillingen som universitetslektor og programansvarlig ved Institutt for arkitektur og bygd miljø ved Lund universitet. 

– Det kjennes helt fantastisk å få jobben, men rart å ikke være fysisk tilstede i Bergen på grunn av pandemien, sier svenske Nilsson på telefon fra Lund. 

– En annerledes skole 

BAS mottok over 20 søknader til rektorstillingen som ble utlyst i sommer. Nilsson har master og doktorgrad i arkitektur fra Lund Universitet, har jobbet som praktiserende arkitekt og har vært ansatt som forsker, foreleser og programansvarlig ved både Malmø og Lund universitet. Hun kjenner også BAS fra tidligere, siden hun har gjestet skolen som ekstern eksamenssensor. 

– Hvorfor ønsker du å bli rektor på Bergen Arkitektskole?

– Delvis handler det om at jeg brenner for arkitekturundervisningen. Samtidig er BAS en skole som utmerker seg som en spennende skole, som tenker annerledes rundt undervisning. Studentene får en mer gjennomgripende frihet til å både utforske og uttrykke seg gjennom sine prosjekter.

Smidig prosess

Dagens BAS-rektor, Cecilie Andersson, har vært i jobben siden 2013 og avslutter neste år sin andre åremålsperiode. BAS ble grunnlagt i 1986 av Svein Hatløy, som var rektor frem til 2007. Nilsson blir skolens femte rektor. 

Til tross for koronapandemi, beskriver Nilsson ansettelsesprosessen som overraskende rask og problemfri. 

– Ved andre utdanningsinstitusjoner ville dette tatt mye lengre tid. Jeg tror det henger sammen med at BAS står friere, er en mindre skole og det er korte avstander mellom ulike grupper på skolen. Jeg tror den smidige prosessen også sier noe om skolen.

Cecile Andersson har vært en populær rektor ved BAS, her ved sin første rektortale i 2013. Svenske Emma Nilsson blir høsten 2021 hennes arvtager. Foto: Bergen Arkitekthøgskole

Gleder seg til mangfold

Nilsson har selv forsket på blant annet det urbane fenomenet «parkour» og oppsummerer sitt eget arkitektursyn som en tro på en «arkitektur som er mangetydig». 

– Arkitekturen er mangetydig og ikke bare én sak. Arkitektrollen må derfor også være mangetydig og tilpasses ulike situasjoner og relasjoner. Jeg er derfor også opptatt av at arkitekten skal være bred og samfunnsorientert i sin holdning. Det opplever jeg at BAS også er. 

– Hva gleder du deg mest til ved jobben?

– Det blir gøy å jobbe med en skole som er i så mye bevegelse som BAS. Det at det fysiske bygget blir redefinert for hvert kull er en viktig del av skolen. Samtidig er det spennende hvordan skolen knytter til seg en rekke ulike personer, fra ulike land, med ulike profesjoner og ulik kompetanse. Dette skaper en helt egen dynamikk, som jeg gleder meg til å bli en del av.