Nyhet

Ny byarkitekt klar

Are Risto Øyasæter blir fra nyttår Trondheims første byarkitekt på over 60 år. Øyasæter har bakgrunn fra NTNU og kommunens byplanavdeling.


Are Risto Øyasæter blir Trondheims nye byarkitekt. Øyasæter har bakgrunn fra NTNU og kommunens byplanavdeling. Foto: Terese Samuelsen/ Trondheim kommune

Ansettelsen av Trondheims nye byarkitekt er klar. Are Risto Øyasæter blir byarkitekt fra nyttår. Forrige gang byen hadde byarkitekt var i 1955 da Knut Bergersen (1915-2010) gikk av og stillingen lagt ned.

– Det er en anerkjennelse av at faget behøver en bystemme som kan fortelle om hvilket potensiale som finnes i arkitektur, sier en glad og stolt Øyasæter i en pressemelding fra kommunen.

Også byutviklingsdirektør Einar Aassved Hansen uttrykker glede over valget av Øyasæter.

– Vi er svært fornøyd med at Are blir den som skal utforme og bekle denne viktig rollen for byen vår, skriver Hansen i en e-post til Arkitektnytt.

Kommer fra kommunen

Øyasæter er utdannet arkitekt fra NTNU, hvor han også har lang fartstid som underviser og prodekan ved det daværende Fakultet for arkitektur og billedkunst. Som avdelingsleder på Byplankontoret har Øyasæter jobbet med byutvikling og såkalt «områdemetodikk» over flere år.

Han har tidligere vært prosjektleder for utvikling av området Brøset som klimanøytral bydel. De siste årene har han vært programleder for områdeløftet for Saupstad-Kolstad, inntil programmet ble avsluttet i 2020.

– Viktig bidrag

Bergen var først ute med å opprette en byarkitekt da Maria Molden ble ansatt i 2017. Øyasæter blir dermed Norges andre byarkitekt i lignende rolle.

- Det er flott av politikerne i Trondheim å opprette en slik stilling, og dermed anerkjenne at arkitektur er et viktig bidrag for å forme byen, sier Øyasæter i pressemeldingen.

Byarkitektens arbeidsplass blir på kontoret til byantikvaren.

- Hovedforskjellen blir vel gjerne at byarkitekten vil være opptatt av oppføring i nye områder. Siden stillingen er ny vil nok min jobb og rolle måtte utvikles litt underveis, sier Øyasæter.