Arkitekturpriser

Ny rekord for norske arkitekter

WAF-nominasjonene står i kø for ni norske arkitektkontor.

Uredd rekreasjonsrområde i Gildeskål v/Haugen/Zohar Arkitekter og Landskapsfabrikken. Prosjektet er et av 15 norske arkitekturprosjekter som er nominert til en pris under World Architecture Festival 2018 i kategorien Årets landskap. Foto: Steinar Skaar/Statens Vegvesen

«Norske arkitekter tar verden med storm,» heter det i en pressemelding fra Doga og Innovasjon Norge. Hele ni norske arkitektbedrifter er nominert til i alt 15 priser under World Architecture Festival 2018. Prisene, som i år deles ut i Amsterdam, gis årlig ut til de beste blant påmeldte bidrag fra hele verden i 35 kategorier. De sju norske kontorene er nominert i elleve av dem.

– Dette er helt uten sidestykke. Dette bekrefter den store interessen for norsk arkitektur ute i verden akkurat nå, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA) i pressemeldingen.

Viktig prioritering

Også landets kulturminister, Trine Skei Grande, er glad for den internasjonale oppmerksomheten norsk arkitektur høster i utlandet:

– Det gleder meg å høre at det er stor internasjonal interesse for norsk arkitektur. Å fremme norsk arkitektureksport har vært en viktig prioritering for regjeringen. Norsk arkitektur er basert på den norske samfunnsmodellen og skaper inkluderende og bærekraftige bygninger og omgivelser. Denne anerkjennelsen viser at vi er på rett vei, sier Skei Grande.

Two-in-One House v/Reiulf Ramstad Arkitekter er nominert til WAF i kategorien Eneboliger – fullførte bygg. Foto: Ivar Kvaal/Reiulf Ramstad Arkitekter

9 nominerte

De ni nominerte bedriftene er Haugen/Zohar Arkitekter (2 prosjekter); Helen & Hard/SAAHA (2); Lund Hagem Arkitekter (2); Reiulf Ramstad Arkitekter (2); Rodeo Arkitekter/Lala Tøyen; Nordic Office of Architecture (2) og CODE Arkitekter. Fem av dem er med i Arkitektur ut i verden-programmet, et samarbeid mellom Kulturdepartementet, Innovasjon Norge og DOGA, med mål om gi kompetanse og kapital i eksportfasen.

– Vi er stolte av at hele fem av «Arkitektur ut i verden»-bedriftene er nominert. Norsk arkitekturbransje er i verdensklasse, og har et stort potensial for internasjonal vekst, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth i samme pressemelding.

Mest prestisje

WAF er en pris der man betaler 899 euro (8 959 norske kroner) for hvert påmeldte bidrag, med en 15 prosent rabatt for flere enn tre innsendte bidrag. Da Arkitektnytt skrev om den internasjonale pris-galoppen i 2015, ble WAF beskrevet som prisen «som sitter med prestisjen» mye på grunn av «mye mer festivitas». Arkitektene var ikke ubetinget enige om at en WAF-pris var til nytte.

Alle de nominerte forplikter seg til å stille under WAF og å presentere prosjektene sine der, men prisen er nå flyttet «hjem» til Europa og Amsterdam etter noen år med tilholdssted på hotellet Marina Bay Sands i Singapore.

Hytte, Kvitfjell v/Lund Hagem Arkitekter er nominert i kategorien Eneboliger – fullførte bygg. Foto: Marc Goodwin/Lund Hagem Arkitekter