Nyhet

Ny skole ved Akerselva

Ola Roald Arkitektur vant konkurransen om en ny ungdomsskole ved Akerselva i Oslo, inspirert av Sagene bydels industrihistorie.


Treschowsgate ungdomsskole ved Ola Roald Arkitektur. Eksteriør sett fra Akerselva. Illustrasjon: Ola Roald Arkitekter

Nylig jevnet bulldoserne det gamle lagerbygget til Lilleborg fabrikker på tomten ved Treschowsgate og Bentsebrua i bydel Sagene i Oslo. Og etter en lang drakamp er det blitt klart at en ny skole skal oppføres på tomten inn mot Akerselva. Nå er det offentliggjort at det er Ola Roald Arkitektur som vant Oslo kommunes konkurranse om den nye ungdomsskolen, med et forslag inspirert av stedets industrielle historie. 

– Vi er veldig glade og stolte over denne seieren på denne unike tomten midt i Oslo. Dette er et ambisiøst prosjekt som vi er veldig fornøyde med og gleder oss til å utvikle og videreføre ned i detaljer, sier Espen Schulze, prosjektleder hos Ola Roald Arkitektur, i en pressemelding.

Vinnerforslag viser et utadvendt anlegg med variasjon og lekenhet i den arkitektoniske oppbyggingen, heter det videre.

– Med tilretteleggelse for biologisk mangfold, bruk av solceller på tak og med utstrakt bruk av tre innendørs, som bidrar til godt inneklima og lun stemning, skriver arkitektene. Illustrasjon: Ola Roald Arkitektur

I teglstein

Prosjektets arkitektoniske strategi er inspirert av de karakteristiske teglsteinbyggene man finner langs Akerselva, og har, i følge pressemeldingen, som ambisjon å bli både en god skole og en viktig møteplass i bydelen.           

Den nye ungdomsskolen vil ha plass til rundt 540 elever, med en flerbrukshall med tre saler og et areal til bydelens ungdommer. Området vil bli åpnet i form av en park, som binder sammen byen og landskapet, med blant annet en turvei mellom Akerselva og skolen. 

Miljøsatsning           

Det er lagt vekt på oppdatert og fremtidsrettet miljøsatsing både i landskapet, på det utvendige bygget og inne. Med tilretteleggelse for biologisk mangfold, bruk av solceller på tak og med utstrakt bruk av tre innendørs, som bidrar til godt inneklima og lun stemning. Skolen prosjekteres og sertifiseres i henhold til BREEAM NOR Excellent.

Oslo kommune har tidligere bedt om innspill på navn for skolen, og høringsfristen gikk ut den 6. oktober. Det er Sagene bydelsutvalg som nå skal behandle saken behandles politisk. Blant forlagene er Torshov skole, Bentsebrua skole, Såpefabrikken skole, Anna Sethne skole og Akerselva skole.

Byggherre er Undervisningsbygg KF Oslo kommune, og Ola Roald Arkitekter jobber med landskapsarkitektene i Gullik Gulliksen AS og entreprenøren NCC med rådgivere.