Nyhet

Nye navn på Unescos verdensarvliste

Nesten førti nye områder blir del av Unescos verdensarvliste, mens Liverpool mister sin status.


Den solfylte feriebyen Nice i Sør-Frankrike får fra og med juli status som verdensarv. Foto: Service Photo © Ville de Nice

De nye områdene ble skrevet inn på listen under årets møte i Unescos verdensarvkomité. Møtet foregikk i Fuzhou, Kina, i de to siste ukene i juli. Norge har de siste fire årene vært medlem av komiteen, under ledelse av riksantikvar Hanna Geiran. Hun mener årets innskrivninger viser god spennvidde.

– Verdensarven er unik og mangfoldig, og det skal gjenspeiles på verdensarvlisten, sier Geiran i en pressemelding.

Kurbad og jernbane

Den franske byen Nice, samt fire øyer med subtropisk regnskog sørvest i Japan er blant områdene som nå har fått status som verdensarv. Det samme gjelder elleve europeiske kurbad, den trans-iranske jernbanen, gamlebyen i Padova i Italia, bergkunst i Saudi-Arabia, moskéer i Elfenbenskysten og Atlántida-kirken i Uruguay.

– De nye tilskuddene til Unescos verdensarvliste er eksempler på steder som har fremragende universell verdi. Områdene som får denne prestisjefylte statusen, representerer det flotteste og mest verdifulle av verdens natur- og kulturarv. Dette forplikter også til å ta godt vare på verdensarven, på vegne av oss alle, sier riksantikvaren i meldingen.

Norsk medbestemmelse

Geiran har ledet den norske delegasjonen bestående av representanter fra Riksantikvaren, Miljødirektoratet, Klima- og miljødepartementet og den norske Unesco-delegasjonen i Paris. Grunnet pandemi har årets deltagelse skjedd via nett.

– Dette har vært et veldig interessant arbeid og et privilegium å være med på, sier Geiran, som nå vil lede Norge inn i en ny rolle som observatør under de kommende møtene.

Riksantikvar Hanna Geiran mener en plass på listen over verdensarv både forplikter og gir status. Hun har ledet Norges deltagelse i verdensarvkomiteen de siste fire årene. Foto: Øyvind Fluge/ Riksantikvaren

Mister status

Ikke like heldige er havnebyen Liverpool i England, som under møtet ble fratatt statusen de ble gitt i 2004. Siden 2006 har verdensarvområdet blitt fortettet med høyhus, og det er gjort store endringer i området i strid med rådene fra Unesco, heter det i pressemeldingwn.

Byen har stått på listen over verdensarv i fare siden 2012, og har altså ikke klart å ivareta forpliktelsene med å bevare de «fremragende universelle verdiene» som er grunnlaget for innskrivningen. Kun to steder er strøket fra listen tidligere, sist i 2009 da Dresden mistet sin status.

– Liverpool er en by mange i Norge kjenner og har et forhold til. Det er trist at verdensarvområdet, som er det gamle havneområdet, nå er strøket fra listen. Liverpool har stått på listen over verdensarv i fare i mange år, og Storbritannia har hatt mange muligheter for å endre utviklingen slik at de fremragende universelle verdiene kunne ivaretas, sier Geiran.

Se hele listen over de nye innskrivningene på Unescos verdensarvliste her.

Liverpool-by-the-sea: Havneområdet i hjembyen til The Beatles mister nå, som tredje sted, sin status som verdensarvby. Siden 2006 har verdensarvområdet blitt fortettet med høyhus, og det er gjort store endringer i området i strid med rådene fra Unesco, heter det.