Nyheter

Nytt kontor: Nordic Office of Architecture

Ole Wiig forklarer restruktureringen av Narud Stokke Wiig – og hvorfor det er så viktig at arkitekter tjener penger.


Ole Wiig og de andre gründerne forblir største eiere i begge selskaper når NSW nå restruktureres. Foto: Arkitektnytt

Navnet er nytt, men noen egentlig nyskapninge er det ikke snakk om. Narud Stokke Wiig Arkitekter og Planleggere skifter navn og profil og blir Nordic Office of Architecture. Mens Narud Stokke Wiig Sivilarkitekter fortsetter under samme navn. Det skal bidra til rendyrke de to selskapenes profil, og skape mindre navneforvirring, skriver Dagnes Næringsliv i dag.

 

Internasjonalt anlagt

Ole Wiig, hinter det nye navnet til et ønske om nord-europeisk overherredømme?

 

– Hva, hehe, nei, det er rett og slett et praktisk spørsmål. Det er viktig at de to firmaene skilles klart fra hverandre, det har jo vært litt forvirring. Og begge er jo allerede internasjonalt orienterte, så det er viktig at det nye navnet fungerer i utlandet. Men noe overherredømme er det vel ikke snakk om.

 

NSW lanserer samtidig en ny nettside der alt står på engelsk. – Vi har jo mange utenlandske medarbeidere, og vi håper at hele omleggingen og navnevalget synliggjør at vi har et internasjonalt miljø med en internasjonal ambisjon, sier Wiig

 

Big Business

NSW har holdt på i 33 år, og delte seg i to i 1994 i forbindelse med Gardermoen-utbyggingen. Siden da har begge delene av firmaet drevet med stor profitt. I løpet av de siste ti årene har kontoret omsatt for en snau milliard og generert et overskudd på rundt 100 millioner i følge DN.

 

Hvordan har det seg at dere er så gode på business?

 

– Nei altså, vi har i alle år hatt et motto: Lag god arkitektur. Ha det moro. Og tjen penger. Og det siste punktet er helt nødvendig. Skal man følge ambisjonene og være med på konkurranser og lignende, ja så koster det penger.

 

Det høres så enkelt ut. Har dere skjønt noe helt spesielt?

 

– Jeg vet ikke om det er noe vi har skjønt bedre enn andre, men vi har alltid hatt en holdning om at selskapet skal overleve gründerne. I motsetning til hva som er tilfelle med mange andre arkitektkontorer. Og for å få dette til å skje, er økonomien den helt avgjørende faktoren med tanke på langsiktig drift.

 

Det er ingen grunn til å tenke at det er konflikt mellom sunn økonomi og god arkitektur, slår Ole Wiig fast.

 

Yngre krefter

De to nye firmaene vil konkurrere i samme marked, men vil også samarbeide når det er riktig. Felles for begge firmaene er en ambisjon om å være langsiktige og å leve ut over gründernes faglige liv.

 

­– Grepet vi gjør er derfor også å trekke inn flere yngre krefter i sentrale roller, noe som vil bidra til å løfte firmaene til nye faglige høyder i kommende desennier, sier partner Gudmund Stokke i Nordic til Dagens Næringsliv