Byutvikling

Nytt rekordår for antall skyskrapere

I 2018 ble det ferdigstilt flere skyskrapere enn noensinne før. 88 av 143 ble bygget i Kina.

Shenzhen i Sør-Kina står alene for ti prosent av antall høyhus fullført i 2018. Byen huser over tolv millioner mennesker. Foto: Simbaxu/Wikimedia Commons

Skyskrapere defineres som bygg over 152,5 meter, men blir de over 300 meter, kalles de superhøye skyskrapere. I fjor ble det ferdigstilt hele 18 slike bygninger på verdensbasis, samt 143 på over 200 meter. Hele 88 av dem er oppført i Kina, og 11 av dem er over 300 meter.

Det er det kinesiske byrået Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) som legger frem den årlige statistikk over verdens høyhus. Senterleder Antony Wood er ikke overrasket over at det bygges i høyden:

– Gitt graden av urbanisering i verden, og at vi må bygge det som tilsvarer en ny millionby hver uke for å imøtekomme denne veksten, er det ikke overraskende at tempoet i byggkonstruksjon i høyden forsetter, sier Wood i en uttalelse gjengitt på nettstedet Dezeen.

Illustrasjon: Council on Tall Buildings and Urban Habitat / The Skyscraper Center

I tet

Statistikken viser at Kina er i solid ledelse foran USA på andreplass og Forente Arabiske Emirater på tredje, etterfulgt av Malaysia, Indonesia, Thailand og Sør-Korea. Den høyeste skyskraperen fra 2018 er å finne i Beijing og er tegnet av Kohn Pedersen Fox (KPF). CITIC Tower er med sine 528 meter det niende høyeste bygget i verden.

Andre bygg som skiller seg ut er, ifølge Dezeen, 3 World Center i New York (Rogers Stirk Harbour + Partners) og China Resources Tower (KPF) i Shenzhen. I sistnevnte by stod hele 14 nye skyskrapere klare i 2018, og står for nesten ti prosent av antallet globalt.

CTBUH angir at de forventer ferdigstillelse av 150 nye skyskrapere og dermed nok et rekordår i 2019.