Arrangementer

OAF mekker utstilling

Torsdag 24. januar lanserer Oslo Arkitektforening sitt vårprogram, med Wild Card-utstilling i Arkitektenes hus.

– Vi ønsker å ta huset mer i bruk. Det gjelder både salen, biblioteket og peisestuen, sier Joakim Skajaa, leder i Oslo Arkitektforening (ytterst til høyre). Wu Xian (fra venstre), Aleksander Svingen og Colm O´Brien skrur opp utstillingen i Arkitektenes hus.

Utstillingen er knyttet til vårprogrammets hovedtema, «History in Practice», og det er arkitektkontorene Holt O´Brien og Svingen, i samarbeid med OAF, som har invitert 36 Wild Card-kontorer fra hele landet til å delta.

– Det var en enkel brief, sier kurator Colm O´Brien. ­– Vi spurte hver av dem om å sende inn et bilde av et bygg eller en annen historisk referanse, noe som de ser på ofte og som inspirerer dem. I tillegg ba vi dem skrive en kort paragraf om bildet.

Sammen med Wu Xian og Aleksander Svingen er O´Brien onsdag ettermiddag i full sving med å snekre ihop utstillingen som skal stå i Arkitektenes Hus fra torsdag 24. januar.

– Vi har formet utstillingen slik at den kan være ramme for senere utstillinger. Vi kunne bygget den i et lett materiale, men har valgt en røffere løsning. Det er fint hvis Arkitektenes hus blir brukt til mer enn fester og forelesninger, og en utstilling er en fin mulighet til å ha arkitekter her oftere, sier O´Brien.

Vil bruke huset

Han får støtte fra leder i Oslo Arkitektforening, Joakim Skajaa.

– Vi ønsker å ta huset mer i bruk. Det gjelder både salen, biblioteket og peisestuen, som lenge er blitt brukt som lager. Nå skal vi ha debatter rundt peisen og bokbad i biblioteket. Første bokbad blir i mars, da skal vi ta for oss boka «Concrete Oslo», sier Skajaa.

 Når det gjelder selve Wild Card-utstillingen, vet ikke Skajaa hvor lenge den blir stående. Det må blant annet avklares med huseier. Men han regner med at den skal henge «en stund». Colm O´Brien har deretter planer om å sende utstillingen til byer som Trondheim og Bergen, som kan sette lokalt preg på den med egne innledere. Under åpningen i Oslo skal fem lokale kontor fortelle om sine bidrag, og det blir drinker i baren etterpå.

 Jørgen Tandberg er leder av programkomiteen, og hovedtema for OAFs vårprogram, «History in Practice», beskrives på følgende vis på foreningens Facebook-side:

 «Vi opplever i dag at en åpenhet om inspirasjonskilder igjen er legitimt for praktiserende arkitekter, og at arkitekter veldig bevisst stiller seg i arkitekturhistoriske tradisjoner. I studioene til Adam Caruso og Christ Gantenbein på ETH Zürich er studentprosjektene gjentolkninger av historiske bygg. Kersten Geers fra OFFICE KGDVS utga i fjor en bok om prosjektene til Venturi Scott Brown, der prosjektene var gjenopptegnet i hans eget studio sin karakteristiske strek. Arkitekturens superstjerner, som Sergison Bates, Peter Markl og David Chipperfield arbeider i en ny-modernistisk tradisjon, der minner og assosiasjoner er like viktige som funksjon for byggets utforming. Og magasiner som San Rocco presenterer tekster om historisk arkitektur skrevet av unge, praktiserende arkitekter heller enn historikere. Sammen tilsier disse tendensene at dagens arkitekter tillater seg å finne kvalitet i mange tradisjonelle bygg, omfavner historisk kontekst, og anerkjenner arkitekturens kulturelle funksjon. Det overordnede tema for vårens forelesningsrekke er dermed forholdet mellom historie og praksis, og mer spesifikt måtene arkitekter tar inspirasjon fra det eksisterende i utformingen av nye prosjekter.»