Nyhet

Oslo får ny byantikvar

Ellen Hole fra Sweco blir ny byantikvar etter Janne Wilberg. – Jeg opplever økt interesse for bevaring og de verdiene kulturminner- og kulturmiljøer utgjør med tanke på livs- og bokvalitet, sier Hole.


Konservator Ellen Hole blir i mars ny byantikvar i Oslo kommune. Hun kommer fra stillingen som leder for avdeling Bygg og spesialrådgivning i Sweco. Foto: Kenneth Pedersen

Janne Wilberg går i mars av som byantikvar i Oslo kommune, etter to åremålsperioder på tilsammen tolv år. Ny byantikvar blir Ellen Hole. Hun kommer fra stillingen som leder for avdeling Bygg og spesialrådgivning i Sweco og er utdannet konservator med spesialfelt innen arkitektur og bygningsbevaring.

- Jeg er veldig glad for at vi nå har fått på plass en topp kvalifisert ny byantikvar. Byantikvaren har en viktig rolle i byen vår og passer på at vi har med oss historien inn i fremtiden på en bærekraftig måte. Hole har en spennende bakgrunn og jeg gleder meg til å få henne med på laget, sier Hanna E. Marcussen (MDG, byråd for byutvikling, i en pressemelding.

Fremtidens generasjoner

Hole har i tillegg til Sweco også bakgrunn fra Norsk institutt for kulturminneforskning, som konservator og leder for konserveringsavdelingen.

– Jeg gleder meg veldig! Jeg opplever økt interesse for bevaring og de verdiene kulturminner- og kulturmiljøer utgjør med tanke på livs- og bokvalitet. Jeg ønsker å bidra til å ta vare på historien for framtidige generasjoner, og samtidig sikre bærekraftig byutvikling – med kulturminner som en verdifull ressurs inn i det grønne skiftet, sier Hole i samme pressemelding.

Takker Wilberg

Byantikvaren er formelt Oslo kommunes faglige rådgiver i alle spørsmål som gjelder «bevaring av arkitektoniske og kulturhistoriske verdifulle bygninger, anlegg og miljøer og arkeologiske kulturminner». Byantikvaren arbeider for å bevare kulturminner gjennom bruk, heter det fra kommunen.

Janne Wilberg går av med pensjon idet Hole overtar i mars.

– Jeg vil også få takke Janne Wilberg for en strålende innsats for byens kulturminner gjennom 12 år. Hennes sprudlende engasjement og faglige tynge har vært en glede å få jobbe med, sier byråd Marcussen.