Nyhet

Oslopris til Deichman

Atelier Oslo og Lund Hagem vant Oslo bys arkitekturpris 2021 for Deichman Bjørvika.


Deichman Bjørvika vant Oslo bys arkitekturpris. Foto: Einar Aslaksen

Deichman Bjørvika er vinneren av Oslo bys arkitekturpris 2021. Prisen ble offentliggjort i Oslo rådhus i ettermiddag (torsdag), hvor den ble delt ut av ordfører Marianne Borgen (SV).

«Det er sjelden et hus i Oslo så treffsikkert møter alle kvalitetskriteriene man har lagt til grunn for Oslo bys arkitekturpris» skriver juryen i sin begrunnelse, hvor det også heter at Oslos nye hovedbibliotek er blitt et hus for alle, og arkitekturen uttrykker åpenhet og likeverd.

Som en middelalderby

Det er Lund Hagem og Atelier Oslo som har tegnet vinnerbygget, som åpnet i juni 2020. I tillegg har SLA stått for landskapsarkitekturen og Scenario for interiørarkitekturen.

Juryen trekker fram at man gjennom originale og innovative løsninger har redusert klimagassutslipp med 70 prosent i forhold teknisk forskrift. «Huset er som en middelalderby som avdekkes mens man beveger seg rundt, uforutsigbart og overraskende samtidig som det er konsistent», heter det videre i juryens begrunnelse.

Hederlig omtale

De andre finalistene til prisen var Stasjonsalmenningen sør (Landskapsarkitekt: SLA) og Vinslottet (Arkitekt: Kristin Jarmund arkitekter. Landskapsarkitekt: Grindaker AS). Begge fikk hederlig omtale fra juryen.

«Stasjonsallmenningen sør er blitt et storslått, men samtidig uformelt brukstorg som virker åpent og inkluderende for alle i byen. Det er et formmessig gjennomarbeidet, generøst og innbydende sted som oppfyller sin rolle som sosialt byrom på en forbilledlig måte», skriver juryen.

Det vernede Vinslottet er ifølge juryen et godt eksempel på at gammel industri er transformert til et sammensatt bomiljø med variert handel. «Dette bør inspirere flere arkitekter, byggherrer og tiltakshavere», mener juryen.

Det var i år 29 påmeldte til Oslo bys arkitekturpris. Av disse ble 14 nominert. Prosjektene er vurdert av Rådet for byarkitektur, Oslo bystyres byutviklingsutvalg og Oslo kommunes forretningsutvalg. Plan- og bygningsetaten er sekretariat for prisen.

Med Oslo bys arkitekturpris ønsker kommunen å hedre ny, god arkitektur som er et tilskudd til byen og byens utvikling. Tiltakshaver får en plakett som festes på byggverket, og arkitekten mottar et beløp på 50 000 kroner. I tillegg får de sentrale aktørene for den arkitektoniske utformingen av prosjektet et diplom hver.