Nyhet

Pengetung landskapspris

Årlig pris med premie på nivå med Pritzker-prisen, 100 000 dollar, skal styrke landskapsarkitekturen.


I 2015 vant Bjerkedalen park, tegnet av Dronninga landskap, Oslo bys arkitekturpris. Kanskje kan norske landskapsarkitekter hevde seg i den internasjonale prisen? Foto: Plan- og bygningsetaten Oslo

The Cultural Landscape Foundation (TCLF) holder til i Washington D.C, og er en non-profit interesseorganisasjon med mål om å «knytte mennesker til steder». Nå lanserer organisasjonen en helt ny pris med 100 000 dollar i premie.

Prisen skal deles ut annethvert år og vil i tillegg gi to år med «offentlig engasjement som vil øke synligheten til vinnerens arbeid og landskapsarkitektur i sin helhet. Prisen kan gis til landskapsarkitekter, kunstnere, arkitekter, planleggere, bydesignere og "andre som har designet et betydelig antall landskapsarkitektoniske prosjekter".

– Landskapsarkitektur er en av de mest komplekse og, uten tvil, minst forståtte kunstformene. Det utfordrer utøvere til å være innovatører av design, samtidig som de skal spenne over kunst og vitenskap for å ta opp mange av de mest presserende sosiale, miljømessige og kulturelle spørsmål i det moderne samfunnet, sier Charles A. Birnbaum, administrerende direktør og grunnlegger av TCLF, i en pressemelding.

Portland Open Space Sequence, Ira Keller Forecourt Fountain, Portland, OR, 2016. Designet av Lawrence Halprin og Angela Danadjieva, 1970. Foto: Jeremy Bittermann, courtesy The Cultural Landscape Foundation.

Generøs leder

Prisen skal deles ut første gang i 2021, og vinneren vil bli valgt etter en omfattende prosess, med blant annet en ett-årig nominasjonsrunde. Juryen vil bestå av fem fagfolk, kunstnere, designer, undervisere og andre. Navn på jurymedlemmer og kurator vil offentliggjøres i løpet av høsten.

Prisen har tatt fem å utvikle, og er blitt til takket være en generøs donasjon fra organisasjonens nestleder, Joan Shafran, og hennes mann:

– Vårt engasjement for TCLF, og det å se og lære om det inspirerende arbeidet med landskapsarkitektur, førte til at vi tenkte på hvordan vi kunne øke publikums bevissthet på en mer dramatisk måte. Å støtte prisen kom ut av det,» sier Shafran i pressemeldingen.

I neste uke samles landskapsarkitekter fra hele verden seg i Oslo for å delta på IFLA World Congress 2019. Der skal også Sir Geoffrey Jellicoe Award deles ut, International Federation of Landscape Architects aller høyeste utmerkelse.