Nyheter

Powerhouse Kjørbo åpnes fredag

Det blir omvisning, miniforedrag og ministerbesøk når Snøhetta og en håndfull konsulentselskaper inviterer til åpning.


Interiøret kontrasterer de mørke ytterveggene. Det er fellesrom i hver etasje, mellom åpne landskap og cellekontor. Ventilasjon og radiatorer er skjult i bølgevegger. Kubbegulv og teppe på gulvet. Foto: Ketil Jacobsen
En ny trapp er blitt både skulptur, forbindelsesåre, luft- og lyssjakt. Foto: Ketil Jacobsen
En ny trapp er blitt både skulptur, forbindelsesåre, luft- og lyssjakt. Foto: Ketil Jacobsen

Mellom strandkanten og Sandvika i Bærum, på Kjørbo, ligger to svarte kontorbygg. De såkalte plusshusene produserer mer energi enn de forbruker, og er et resultat av et samarbeid mellom Snøhetta, Skanska, miljøorganisasjonen ZERO, Hydro, Entra Eiendom, Asplan Viak og Sapa.

 

Små foredrag

Næringsminister Monica Mæland kommer til åpningen, hvor hun møter alle de syv toppsjefene. Det blir omvisning i grupper som får fire foredrag på rundturen. Hvert av foredragene er på fem minutter og holdes av representanter for de faggruppene som har vært involvert i prosjektet.

Arkitekt og prosjektleder Camilla Dalen Moneta i Snøhetta, skal snakke for arkitektene. Hun kommer til å legge vekt på det tette samspillet mellom teknikk, energi og arkitektur.

 

Form og funksjon

–  Vi har lært at alt henger sammen med alt. Energifokuset har ikke bare bydd på utfordringer. Alle valg som er tatt kan forklares ut fra et behov for å være energigjerrig, forteller Moneta.

 

De stramme rammene ga også løsninger som fremmet arkitektonisk kvalitet, forteller Snøhetta-arkitekten, og nevner eksempler som økt himlingshøyde som følge av kravet om eksponert betong og fasadematerialet som ble bestemt ut fra behovet for å benytte et materiale med lav bundet energi.

 

– Når kravet i tillegg var at fasadene skulle være svarte og vedlikeholdsfrie, måtte vi tenke nytt. Vi valgte vi forkullede ospeplanker, som også har en svært vakker patina, forteller Moneta.

Behov for lav bundet energi i fasaden endte med forkullet osp som fasademateriale. Foto: Ketil Jacobsen
Behov for lav bundet energi i fasaden endte med forkullet osp som fasademateriale. Foto: Ketil Jacobsen

Langt og fort

I tillegg til den høye energiambisjonen var det viktig for Snøhetta å skape en robust og attraktiv helhet.

 

– Som arkitekter ville vi skape gode, sanselige opplevelser, stimulere og overraske. Det er mange motsetninger i et slikt prosjekt, men Powerhouse-samarbeidet har vist at vi kan komme veldig langt, veldig fort, sier Snøhetta-arkitekten

 

Verdensrekord

De transformerte byggene er unike i sitt slag i verden, og har oppnådd BREEAM-NOR-sertifiseringen Oustanding for designfasen, det høyeste av fem sertifiseringsnivåer. Plusshusene skal redusere energiforbruket med opptil 90 prosent, sammenlignet med et standard bygg med energiklasse C.

 

Bygningene ble opprinnelig reist i 1980, og er på 5200 kvadratmeter til sammen. Etter transformasjonen produserer de 210 000 kilowattimer i året ved hjelp av Norges største solcelleanlegg på takene.