Arkitekturpriser

Pris til stol med langt liv

Peter Opsviks stol, «HÅG Capisco» fra 1984, vant Nordisk Ministerråds konkurranse om Nordens mest bærekraftige stol.

«HÅG Capisco» ble først laget i 1984 og er fremdeles en mye brukt stol i norske kontorlandskap. Foto: Peter Opsvik

Det er forventet over 30 000 deltakere til FNs klimamøte i Polen i desember, og i den nordiske paviljongen vil Peter Opsviks stol, «HÅG Capisco», få en sentral plassering. I dag ble det klart at Opsvik vant Nordisk Ministerråds konkurranse om Nordens mest bærekraftige stol. Målet er å vise hvordan nordisk design kan bidra til å oppnå bærekraftmålene.

De nordiske

Det er ministerrådets internasjonale varemerkebyggingsprosjekt, The Nordics, som deler ut prisen i samarbeid med fem designorganisasjoner i Norden, og det var kontorstolens tidløse og holdbare design med miljøorienterte løsninger, som fenget juryen. «HÅG Capisco» er laget av resirkulerbare materialer, hvorav 50 prosent er resirkulert plast. Stolen er den første svanemerkede kontorstol i verden.

– Jeg er glad for å motta denne prisen, og spesielt når begrunnelsen er at dette er produkt som har tålt et langt liv uten å bli utdatert, sier Peter Opsvik i en pressemelding.

Tor Inge Hjemdal er administrerende direktør ved Design og arkitektur Norge (DOGA) som samarbeider med The Nordics om prisen. Foto:: Eirik Evjen / DOGA

Strengere krav

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør ved Design og arkitektur Norge (DOGA), som har samarbeidet med The Nordics om konkurransen, forteller at en samlet norsk designindustri er i god utvikling mot å gjøre bærekraft og samfunnsansvar til et konkurransefortrinn. Han peker på stadig strengere krav fra myndighetene til miljøvennlig og etisk produksjon.

– Krav og reguleringer er kanskje det viktigste virkemidlet for å få til endringer. Her er både norske og nordiske myndigheter langt fremme, og det skal vi være stolte av, sier Tor Inge Hjemdal i pressemeldingen.

Pionerarbeid

«HÅG Capisco» så verdens lys for første gang i 1984, og Hjemdal peker på HÅGs pionérrolle innenfor bærekraftig design både i Norge og internasjonalt.

– De har jobbet med bærekraft før noen egentlig visste hva det var for noe, og stolen Capisco et fremragende eksempel på dette, sier han.

De andre prisvinnende nordiske bidragene er danske Nikolaj Thrane Carlsen, med stolen «The Coastal Furniture», svenske David Ericsson med «Petite», islandske Sölvi Kristjánsson med «KOLLHRIF» og finske Samuli Naamanka med stolen «Clash 331».

«HÅG Capisco» får en prominent plass i den nordiske paviljongen under FNs klimamøte i Polen i desember. Foto: Peter Opsvik