Nyheter

Pris til tårn med kulturutsikt

Solbergtårnet rasteplass fikk årets Arnstein Arneberg-pris, utdelt av Østfold arkitektforening. ?


Solbergtårnet rasteplass på Skjebergsletta. Arkitekt: Saunders Arkitekter.

Arnstein Arneberg-prisen ble opprettet i 2008 og er tidligere gitt til Fredrikstad stadion, Cicignon skole og Halden fengsel.

– Vi føler at vi med denne prisen, som i år deles ut for fjerde gang, har klart å skape større blest om den gode arkitekturen i fylket, sier Pernille Kolstad Heen, leder av Østfold Arkitektforening.

Årets prisvinner, Solbergtårnet rasteplass på Skjebergsletta i Sarpsborg kommune, er tegnet av Saunders Arkitekter i Bergen ved Todd Saunders.

– På lengre sikt er det en målsetting at disse prisbelønte prosjektene, sammen med utvalgte kandidater, skal presenteres i bokform som en guide over høydepunkter i Østfold-arkitekturen, forteller Kolstad Heen.

Arkitektur som gir informasjon

Det 30 meter høye tårnet på Skjebergsletta gjør den nye rasteplassen ved E6 til et landemerke, heter det i juryens uttalelse.

«Solbergtårnets ni etasjer gir utsikt over dette tette kulturfeltet, som inneholder viktige kulturminner fra flere perioder: Helleristningsfelt, steinringer, gravhauger, middelalderkirker, festninger og herregårder.»

Anlegget består av en liten parkeringsplass og en stor rasteplass der informasjon om området er å finne i syv paviljonger av cortenstål. Fra plassen går en buet rampe opp mot inngangen til tårnet, en tidslinje der man vandrer lang 10 000 år av Østfolds historie.

«Solbergtårnet og rasteplassen klarer med sin fine enkelhet, med plane flater i sedertre, cortenstål og glass som forener informasjon og arkitektur, å peke ut over seg selv og binde sammen de ulike kulturstedene i landskapet i ett punkt», skriver juryen.

Prisverdig samarbeid

Juryen konstaterer også at gjennom sitt samarbeid har kommunen, fylkeskommunen og Statens vegvesen, sammen med arkitekter og landskapsarkitekter, «klart å samle kreftene om et vakkert anlegg av svært høy kvalitet».

I juryen satt arkitektene Ingerid Helsing Almaas, Ola Roald og Amund Gulden.


Les juryens begrunnelse