Nyhet

Priser god design

De fire bedriftene Eikund, Northern, Lundhs og Brav gikk til topps i hver sin kategori under Designindustriens bransjedag.  


Møbelprodusenten Eiklund mottok Klassikerprisen for relanseringen av loungestolen «Krysset» fra 1955, tegnet av Fredrik A. Kayser (1924-1968). Foto: Tom Haga

Designindustriens bransjedag

Et årlig arrangement for møbel- og designbransjen

Arrangeres av Designindustrien

Årets tema var markeder i endring og norsk ferdigvareeksport

Denne uken delte bransjeforeningen Designindustrien ut prisene, årets eksportbedrift, årets merkevarebygger, årets produkt og klassikerprisen under Designindustriens bransjedag 2019, i Næringslivets Hus i Oslo.

Norsk møbelikon

Klassikerprisen gikk til det ferske møbelselskapet Eikund. I 2015 gikk Morten Hippe, Frode Tingbø og Jørgen Tengesdal på skattejakt etter norsk møbelgull. På støvete loft og i gamle arkivskap lette de og fant blant annet «Krysset», en stol Fredrik A. Kayser (1924-1968) designet i 1955, skriver bransjeforeningen i en pressemelding.

Loungestolen ble en av Eiklunds første relanseringer.

– Dette er utrolig gøy både for oss i Eikund og for de gjenlevende døtrene til Fredrik A. Kayser. Stolen «Krysset» er vår bestselger i kroner og øre, og vi merker stor interesse både i Norge og Storbritannia, sier administrerende direktør Jørgen Tengesdal i pressemeldingen.

Juryen begrunnelse: «Produktet er en tydelig representant for skandinavisk design i norsk tapning. Møbelet er vakkert og krever håndverkkompetanse av ypperste kvalitet. Produktet produseres i Norge av en bedrift som bidrar med stor entusiasme og kompetanse.»

Former for stein

Prisen for årets produkt gikk til steinprodusenten Lundhs som sammen med designerne Sverre Uhnger og Thomas Jenkins har de skapt «Essence», en kolleksjon av vaser, fat og mortere.

Ifølge pressemeldingen er kolleksjonen et ledd i arbeidet med å gå fra å være en ren råvareprodusent til å bygge en global merkevare.

Juryens begrunnelse: «Dette er en spennende leverandør av produkter basert på egen råvare, som er norsk. De har utviklet et serie produkter i samarbeid med to spennende designere. Produktene har skapt myke linjer i et ellers svært hardt materiale.»

Designerne Sverre Uhnger og Thomas Jenkins tegnet kolleksjonen «Essence» for steinprodusenten Lundhs. Serien fikk prisen for årets produkt. Foto: Lundhs

Norsk utenfor grensene

Northern ble kåret til årets eksportbedrift.

– Vi er glade for å bidra til å sette Norge på designkartet, og for å vise at også nye, norske møbelprodusenter som oss kan være synlige og utfordre dominansen til våre skandinaviske kolleger, sier Ove Rogne, gründer og administrerende direktør i Northern i pressemeldingen.

Northern hadde en eksportandel på 60 prosent ved begynnelsen av 2019.

Juryens begrunnelse: «Bedriften har gjort seg synlig i lang tid med god design og gode produkter. Når bedriften ruller ut nye produkter, skjer det i et koordinert samarbeid med en gruppe store distributører. Gjennom sitt innovative eksportarbeid har de åpnet nye kanaler som også kan komme andre norske produsenter til nytte.»   

Satser digitalt

Brav Norway prisen som årets merkevarebygger. 

– Målet vårt er å være et globalt merkevarehus, sier administrerende direktør Tomas Holmestad i pressemeldingen.

Ut mot konsumentmarkedet er det, ifølge Holmestad, digital merkevarebygging som gjelder.

Juryens begrunnelse: «Brav har på kort tid blitt kjent som et merkevarehus for sports- og fritidsmarkedet, basert på merkevarer som er verdensledende i sine segmenter. De forteller en god historie om produkter der norsk hverdagskompetanse gir troverdighet og kvalitet.»