Nyhet

Priser godt byliv

Stavanger gir årets kommunale byggeskikkpris til Industri Energi-kvartalet tegnet av Link arkitektur og Norconsult.


Industri Energi-kvartalet av Link arkitekter og Norconsult fikk Stavanger kommunes byggeskikkpris for 2019. Tema var byliv. Foto: Stavanger kommune

Fakta:

Juryen bestod av:

(Leder) Kari Raustein, leder for kommunalstyret for byutvikling

(Nestleder) Egil Olsen, nestleder for kommunalstyret for byutvikling

Sivilarkitekt MNAL Tonje Broch Moe

Landskapsarkitekt NLA Terje Børsheim

Sivilarkitekt MNAL Håvard Tonning Austvoll

Sivilarkitekt MNAL Jo Christian Fougli, seksjonsleder i avdeling for byutvikling, Stavanger kommune

Sekretær: sivilarkitekt Ingrid Gaukstad, avdeling for byutvikling, Stavanger kommune

 

I tillegg til juryens seks stemmer, kunne Stavangers befolkning stemme på sin favoritt via Facebook og Instagram. Det kom inn over 2000 stemmer. Industri Energi fikk 46,4 prosent av stemmene, Gamlingen fikk 32,8 prosent og Norges Bank-bygget fikk 20,8 prosent. Industri Energi fikk derfor en ekstra stemme da juryen skulle ta sin beslutning, ifølge Stavanger kommunes nettsider.

Temaet for årets pris var «byliv». Prosjektet «viser en ny og kreativ måte å ta i bruk den bygde byen på» skriver juryen i sin begrunnelse for tildelingen. 

Et utfordrende sted

– Jeg synes vi har fått til en god transformasjon av tre gamle bygg og tre nye bygg som sammen danner en helhet. Ved å åpne opp den innvendige fasaden har vi knyttet byggene sammen med respekt for byen. På den måten har vi sørget for at en større næringsbedrift kan etablere seg i harmoni med småhusskalaen i sentrum, sier lederen for Team Stavanger i Link arkitektur, arkitekt Hanne Kruse, i en pressemelding.

Industri Energi-kvartalet er, ifølge Link, utvidet og oppgradert med vekt på byplanmessige, antikvariske og arkitektoniske grep. De beskriver utgangspunktet med en tomt i bykjernen som en «utfordrende situasjon».

Link arkitektur og Norconsult står som arkitekt, og Link arkitektur som landskapsarkitekt, ifølge Stavanger kommunes nettsider.

«Interessant tilnærming»

Juryen skriver følgende i sin begrunnelse for tildelingen:  

«Kongsgata 52–60 representerer en interessant tilnærming til hvordan den bygde byen tas i bruk på en ny måte, og hvordan mindre bygninger kan slås sammen for å romme en stor arbeidsplass. Ved å rehabilitere bygningene mot Kongsgata, og legge til nye bygninger, er opplevelsen og identiteten til Kongsgata bevart. De nye byggene er moderne i sitt formspråk, samtidig som de i rytme og skala kompletterer gateløpet i god dialog med de eksisterende bygningene. Nybygget mot Bergelandsgata tar i bruk tegl på en ny og spennende måte, og binder sammen den småskala trehusbebyggelsen mot Kongsgata og 90-tallsbebyggelsen i Bergelandsgata.

[…]

Kongsgata 52-60 viser en ny og kreativ måte å ta i bruk den bygde byen på, og et godt eksempel på at man kan få til næring i sentrum og samtidig bevare byens kvaliteter. Den gode byen er en miks av ulike funksjoner, og arbeidsplasser i sentrum er et viktig premiss for det gode bylivet.»

Nominerte

De to andre nominerte var Norges Bank-bygget på Domkirkeplassen og friluftsbadet Gamlingen ved Mosvannet:

Norges Bank-bygget på Domkirkeplassen

Arkitekt: Louis Kloster

Ferdigstillt: 1964

Rehabilitering: Ak2 Sivilarkitekt mnal ved Åse Kari Kvalvik og sivilarkitekt mnal Jonny Johansen as

Byggherre: Camar eiendom as

Fullført: 2018

Nye Gamlingen

Arkitekt: Stavanger eiendom ved Laila Løhre

Landskapsarkitekt: Rambøll Norge

Byggherre: Stavanger kommune

Fullført: 2017