Arkitekturpriser

Pritzker-prisen til Balkrishna Doshi

Den indiske arkitekten, byplanleggeren og læreren Balkrishna Doshi vinner verdens mest berømte arkitekturpris.

Vinner Balkrishna Doshi er den første inder til å motta den gjeve Pritzker-prisen. Foto: VSF

Indiske Balkrishna Doshi er valgt som vinner av Pritzker Architecture Prize 2018, ofte omtalt som verdens mest berømte arkitektpris. Doshi har vært en viktig arkitekt, byplanlegger og lærer i India i mer enn 70 år. Hans bidrag til arkitekturdiskursen har vært formende for utviklingen av faget både globalt og i India.

– Arbeidene mine er en forlengelse av livet mitt, av filosofi og drømmer, de er forsøk på å lage et skattekammer i arkitekturens ånd. Jeg kan takke min guru, Le Corbusier, for denne prestisjetunge prisen. Han lærte meg å stille spørsmål ved identitet og tvang meg til å oppdage nye, regionalt adopterte, samtidige uttrykk for et levedyktig, holistisk habitat,» sier Doshi i en pressemelding.

Sosiale boliger

Balkrishna Doshi er kjent for sin etiske og personlige tilnærming til arkitektur, og har tegnet fysiske omgivelser for mennesker i alle sosio-økonomiske klasser i hjemlandet siden 1950-tallet. I 1989 utarbeidet han blant annet Aranya Low Cost Housing i Indore, et nettverk av ulike boliger som huser over 80 000 mennesker fordelt på 6500 enheter.

«De er ikke hus, men hjemmene til et lykkelig samfunn. Det er det som til slutt betyr noe,» har Doshi uttalt om sitt prosjekt i Aranya, India.

Pritzker-prisens jury skriver i sin uttalelse at «Balkrishna Doshi har skapt en seriøs arkitektur, som aldri er prangende eller trendsensitiv. Med dypt ansvar og ønske om å bidra til sitt land og dets folk gjennom høy kvalitet og autentisk arkitektur, har han har skapt prosjekter for offentlige forvaltning, utdannings- og kulturinstitusjoner og boliger for private kunder.»

Innsats for menneskeheten

Styreformann Tom Pritzker i Hyatt Foundation, prisens sponsor, legger til at Doshis livsverk understreker prisens formål gjennom å demonstrere arkitekturkunsten og være en uvurderlig innsats til menneskeheten.

Dette er 45. gang prisen deles ut, og Doshi er den første inderen som mottar den. Selve overrekkelsen vil finne sted i Aga Khan Museum i Toronto i mai. På listen over celebre vinnere finner man også Sverre Fehn, som mottok Pritzker Architecture Prize i 1997.