Nyhet

Problemer i glass

Nasjonalmuseets landemerke, alabasthallen, byr på problemer for arkitektene Kleihues + Schuwerk og Statsbygg.

Alabasthallen øverst på det nye Nasjonalmuseet vil bli et landemerke i byen, men viser seg vanskelig å bygge. Illustrasjon: MIR AS, Kleihues + Schuwerk, Statsbygg

Selveste toppen av kransekaka byr nå på store utfordringer for arkitekt og utbygger av det nye Nasjonalmuseet ved Vestbanen i Oslo. Alabasthallen, en 2400 kvadratmeter stor og 130 meter lang utstillingssal øverst på bygningen, var ment kledd i mineralglasstypen alabast, og skal på kveldstid lyse opp byen. Nå hersker det stor usikkerhet rundt hvilket materiale hallen vil bli dekket med.

For skjørt

Det er Dagbladet som nå skriver at det tyske arkitektkontoret Kleihues + Schuwerk og Statsbygg har problemer med å finne et holdbart materiale til fasaden, og at det kan by på forsinkelser i byggeprosessen.

Alabast viste seg for skjørt, ga feil lys og det var mistanke om barnearbeid i produksjonen. Erstatningen ble et nytt materiale av resirkulert glass, men tre år etter viser det seg at også dette glasset var for svakt.

– Det kan kanskje være tilstrekkelig for et kjøpesenter, men alabasthallen er alt for viktig, sier arkitekt Klaus Schuwerk. Illustrasjon: Nasjonalmuseet

To alternativer

Statsbygg har, i følge Dagbladet, bedt arkitektene om å undersøke alternativene munnblåst glass eller glass som blir printet på. Klaus Schuwerk sier klart fra til avisen at munnblåst glass er å foretrekke:

– Det ville ha en lignende kvalitet som den opprinnelige løsningen. Men det er bare to uker siden denne løsningen kom på bordet, så den må testes mer, sier arkitekt Schuwerk som har bodd i Norge i over fem år i forbindelse med prosjektet.

Printet glass er han derimot ikke like begeistret for:

– Det kan kanskje være tilstrekkelig for et kjøpesenter, men alabasthallen er alt for viktig, sier han.

Riktig beslutning

Statsbyggs prosjektleder Steinar Støre sier at de ennå ikke vet når glasset kan være på plass på alabasthallen

- Huset skal ikke være ferdig før neste sommer, så vi tar ikke gal beslutning for å spare tid, sier han til Dagbladet.

Det nye Nasjonalmuseet vil bli det dyreste kulturhuset bygget i Norge noensinne, og prosjektet har en kostnadsramme på 5,8 milliarder kroner.