Nyhet

Rapport fra kontinentet: Barcelona

Spansk-norsk arkitektkontor merker foreløpig lite til den økonomiske delen koronakrisen. Men i Spania blinker likevel varsellampene for arkitektbransjen. 


Barcelona og Spania er hardt rammet av koronakrisen. Mestres Wåge Arquitectes, med kontor i den katalanske byen merker foreløpig ikke store økonomiske konsekvenser av krisen. Foto: Pikrebo

Fra leiligheten i Barcelona har arkitekt Magnus Wåge, partner i Mestres Wåge Arquitectes, hatt hjemmekontor siden midten av mars. Spania er blant de hardest rammete landene av koronaviruset og har gjennomført en tilsvarende streng nedstenging av samfunnet i kampen mot viruset. 

– Vi greier oss fint nå. Datteren vår er hjemme fra skolen og det er restriksjoner på hvor mye vi kan gå ut, det er likevel mye bedre enn slik det var. Vi satt regelrett hjemme i seks uker og fikk bare lov til å gå ut for å kaste søppel og handle mat og medisiner, sier Wåge. 

Magnus Wåge, partner i det spansk-norske kontoret Mestres Wåge Arquitectes, beskriver en spansk arkitektbransje som sliter. Foto: privat

Spansk bransje sliter

Wåge forteller om en spansk arkitektbransjen som sliter i møtet med koronatiltakene. Én ting er byggeplassene som har vært nedstengt i samme periode, mye verre er tomme ordrebøker. I Spania er nærmere 70 prosent av alle arkitekter enkeltpersonsforetak. I en artikkel i den Barcelona-baserte avisen La Vanguardia heter det at ventende ordre har falt med et gjennomsnitt på 69 prosent. Arkitekter venter derfor en reduksjon i inntekt i 2020 med 57 prosent sammenlignet med fjoråret. 

– Arkitektbransjen i Spania har egentlig aldri kommet seg skikkelig etter krisen i 2004 og finanskrisen i 2009. Nå hadde det egentlig akkurat begynt å ta seg litt opp igjen, men så kommer korona også er alt satt på vent igjen, sier Waage. 

– Hva er forskjellene på Spania og Norge nå under korona? 

– Den store forskjellen er at vi i Norge har en offentlig økonomi med muskler. Det betyr ar vi må ta for gitt at offentlig byggeri fortsetter gjennom og etter krisen. I Spania er alt mye mer usikkert og vi vet nærmest med sikkerhet at offentlig byggevirksomhet vil bli skadelidende. 

Kunstsiloen på Odderøya i Kristiansand er en av prosjektene som holder Mestres Wåge Arquitectes i arbeid under koronakrisen. Foto: Mestres Wåge Arquitectes

Bra med internasjonalisering

For hans norsk-spanske firma har imidlertid ikke krisen materialisert seg i større økonomiske tap. I Mestres Wåge Arquitectes er det prosjekter i Norge, deriblant Kunstsiloen og kulturskolen i Kristiansand og en stasjon på Fornebubanen, som gjør at kontoret har full aktivitet. 

– Vi kjører hjemmekontor og opplever nok litt mindre effektivitet av det, men vi er ellers blant de heldige som ikke er avhengig av den foten vi har i Spania. 

Han mener nøkkelen for de firmaene som klarer seg gjennom denne krisen er dem som klarer å diversifisere driften. 

– De spanske kontorene som har internasjonalisert seg klarer seg ganske bra. Det ser vi også med de kontorene som klarer diversifisere driften ut i bredden - gjerne mot ingeniørbransjen. Spørsmålet er hva som skjer med mange små kontorene.