Nyhet

Rapport fra kontinentet: London

Sigrún Sumarliðadóttir og Studio Bua tenker langsiktig når London-kontoret skal komme seg gjennom koronakrisen. 


Flere prosjekter i England har stoppet opp eller blitt forsinket, men de siste to ukene har ting tatt seg opp for Studio Bua. Her toetasjers påbygg av Raynes Park House i Wimbledon, London. Foto: Studio Bua

Alt lå til rette for en travel vår for Studio Buas’ London-kontor. Like før storbyen ble nedstengt 23. mars var ordrebøkene fulle og to nye ansettelser i ferd med å gjennomføres. Men viruset og den fullstendige nedstengningen av London snudde opp-ned på alt. 

– To større jobber, som vi nettopp hadde begynt på, ble plutselig stoppet i det byen stengte. Vi måtte også stoppe ansettelsene og velger nå å forbli små i London fremover, sier Sigrún Sumarliðadóttir, Oslo-basert partner i Studio Bua. 

I en artikkelserie ser Arkitektnytt på hvordan norske arkitektkontorer med kontor og arbeid i Europa takler koronakrisen. Denne gangen er turen kommet til London. 

Fikk folk i hus 

Kontoret Studio Bua ble stiftet i 2015 av Sumarliðadóttir, Giambattista Zaccariotto (underviser i landskapsarkitektur ved Arkitekthøyskolen i Oslo) og Mark Smyth. Kontoret har prosjekter i Norge, Storbritannia, Island og Italia. Da krisen inntraff måtte de tenke på det viktigste først, forklarer Sumarliðadóttir.

– Vi hadde to pågående byggeprosjekter i London. Vi og bygningsarbeiderne måtte prioritere et ombygd bolighus i Hackney, rett og slett for å få eierne inn i huset før nedstengningen startet. Det andre prosjektet har fått store forsinkelser fordi koronareglene kun tillater at en type håndverker av gangen. 

De er på en måte lettet over at ansettelsene ikke gikk i orden før krisen inntraff. 

– Vi er på ett vis heldige som ikke klarte å ansette noen før krisen traff oss. Da ville vi vært i en mye mer vanskelig situasjon nå, forteller hun. 

Studio Bua har kontor i Oslo og London. Partnere er (fra venstre) den irske arkitekten og interiørdesigneren Mark Smyth, den islandske arkitekten Sigrún Sumarliðadóttir og den italienske arkitekten og urbanisten Giambattista Zaccariotto. Foto: Studio Bua

– Ser bedre ut nå

Det har har gått i bølgedaler for den lille internasjonale arkitektbedriften siden slutten av mars. Avlyste jobber og ansettelser, forsinkelser på byggeplasser og tilpasning til hjemmekontor. 

Likevel ser det nå ut som det går mot litt lysere tider. De holder blant annet på med en utvidelse av en villa fra 1930-tallet i Wimbledon, et nybygg i området Crystal Palace, og et oppussingsprosjekt i Notting Hill, som ikke har blitt påvirket av krisen. I slutten av sist uke kom det også gode nyheter om at den ene store jobben, som først ble stoppet, nå kommer i gang igjen. I tillegg fikk Studio Bua en ny jobb – et forslag til et infillprosjekt med flere boenheter og næringslokaler sørvest i London.

– Det var mye usikkerhet en periode, men de siste to ukene ser det altså bedre ut. Vi får nye forespørsler og mesteparten av prosjektene vi hadde før krisen er oppe og går igjen. Arbeidsmengden er stabil og jobbing hjemmefra har blitt den nye normalen. 

– I Norge har vi sett ganske store arbeidsledighetstall for arkitekter. Hvordan har krisen påvirket arkitektbransjen Storbritannia?

– Fra det vi hører er kontorene fremdeles travle, men mesteparten har mistet betydelige inntekter og har redusert arbeidskapasitet. Det er mye forsinkelser og avlysninger, og selv om det er arbeid er frykten at det vil forsvinne innen få måneder. 

Prosjektet «Brick house» er et nybygg og såkalt infill-prosjekt av Studio Bua i Crystal Palace, Sør-London. Foto: Studio Bua

Klarer seg uten hjelp

Sumarliðadóttir og Studio Bua håper imidlertid at de skal komme seg gjennom krisen på en god måte. 

– Som et lite kontor, håper vi på å se denne stormen løye og at vi må legge vekk planene om å vokse i den nærmeste fremtid. Det er helt sikkert mange som er i lignende situasjon som oss. 

– Hvordan har hjelpen fra myndighetene vært i Storbritannia? 

– I Storbritannia har de tilbydd småbedriftene lån og skatteutsettelse til neste skatteår. Vi har nok arbeid til å fortsette uten disse tiltakene og foretrekker å ta støyten i dag heller enn å skyve problemene frem til neste år. 

Viktig internasjonalt samarbeid

– Dere har kontor og prosjekter i flere land. Har krisen fått dere til å tenke annerledes rundt det å være et internasjonalt kontor? 

– Det er ikke et enkelt svar på det spørsmålet. Vi har jobbet «remotely» i mange år, så for oss er det ikke noe nytt. Det som er uheldig er at vi ikke kan se hverandre regelmessig. Det er viktig for samarbeidet at vi kan jobbe sammen med brainstorming og workshops og se byggeplassen fysisk. 

For Sumarliðadóttir blir derfor forholdet og tilliten mellom de ansatte i firmaet – samt mellom firmaet og entreprenører, håndverkere og kunder i alle land viktigere enn før. 

– Det viktigst for oss nå er å bevare vårt arbeidsforhold og samarbeid. Det ønsker vi ikke å miste, selv om det for øyeblikket ikke er så enkelt som det har vært tidligere. Både i akademisk, men også i praktisk forstand, er internasjonalt samarbeid så dyrbart i seg selv, så vi vil fortsette å ha kontorer og oppdrag i flere land.