Nyhet

Regjeringskvartalet: G8+ klager

I en pressemelding i dag melder Team G8+ at de klager på tildelingen av regjeringskvartalet til Team Urbis.


«Adapt» fra Youngstorget. Illustrasjon Statsbygg

På forsommeren ble de syv finalistene i Regjeringskvartalet redusert til to: Prosjektet Lysning av G8+ (LPO Arkitekter, A-Lab, Ratio Arkitekter, IARK, Gullik Gulliksen AS, Sweco, Norconsult og Dr. Techn. Olav Olsen AS) og Adapt av Team Urbis (Nordic — Office of Architecture, Haptic Architects, SLA, Bjørbekk & Lindheim, COWI, Aas-Jakobsen, Ingeniør Per Rasmussen, Rambøll, Asplan Viak, Scenario, NIKU og Norsam). 

Team Urbis, med prosjektet Adapt, ble utropt som vinner den 27. september. 

Nå har den andre finalisten, Team G8+, klaget inn resultatet. 

– Vi gjør ikke dette først og fremst for å vinne tilbake oppdraget med RKV, men vi har ikke noe annet valg enn å klage når det viser seg at konkurransen ikke har foregått etter boka. Dette gjelder et stort og viktig samfunnsoppdrag, og verken vi, bransjen eller Statsbygg kan leve med uregelmessigheter. Det er som å delta i et maraton og etterpå oppdage at vinneren startet en halvtime før oss andre, sier Lars Haukeland, partner i LPO og talsperson for Team G8+, i pressemeldingen.

Ukjente konkurransefordeler

Bakgrunnen for klagen er at G8+ mener Team Urbis hadde konkurransefordeler som ikke var redegjort for. Det gjelder altså ikke kun at selskaper i Team Urbis hadde jobbet med reguleringsplanen for området forut for konkurranser. To jurymedlemmer, inkludert juryleder, har vært inhabile fordi de har «samarbeidet tett med vinnerlaget forut for konkurransen,» mener G8+, som konkluderer med at juryeringen dermed ikke har skjedd anonymt. 

– Prinsippet om likebehandling av tilbydere er bærende og helt grunnleggende ved gjennomføringen av offentlige anskaffelser. Her tyder alt på at Statsbygg ikke har evnet å etterleve dette grunnleggende prinsippet. Etter at konkurransen var avsluttet har G8+ mottatt dokumentasjon som viser at deltakerne ikke har hatt like muligheter til å vinne frem, sier advokat Inger Roll-Matthiesen i Schjødt, som bistår G8+ juridisk.

– Har spilt med åpne kort

Kommunikasjonsleder Pål Weiby i Statsbygg har følgende kommentar til klagen:

– Vi har ment at vi har spilt med åpne kort og gjort alt riktig frem til nå. Men når noen klager, så må vi jo se på det og vurdere det godt, se om det er hold i det, og om det er noe vi har oversett, sier Weiby. 

– Er dere overrasket over at det kommer en klage nå?   
– Ja, man er jo i og for seg det. Det er ikke sånt man ser frem til, og noe vi godt kunne vært uten. 

– Hvor lang tid vil det ta å behandle klagen? 
– Vet ikke. Det er såpass ferskt at vi bare har fått skummet gjennom klagen, sier Weiby. 

Arkitektnytt har ikke lykkes i å få tak i Gudmund Stokke fra Team Urbis for en kommentar.