Nyhet

Replika-debatt i Stavanger

Politikere i Stavanger diskuterer gjenreising av omstridt posthus. Kommunalråd og Ap-gruppeleder, Dag Mossige, vil ha «en nøyaktig kopi» av bygget som ble revet i 1974.


Det gamle posthuset i «enkel nordisk nybarokk» er foreslått gjenreist i Stavanger sentrum. Forslaget har skapt debatt. Foto: Wikimedia/Johs. Floor/Kulturminnebilder

«Bananen» ble det kalt, det gule posthuset, som lå ved Breiavatnet i Stavanger sentrum fra 1911-74. Huset ble bygget på tomten til barndomshjemmet til forfatter Alexander Kielland og var omstridt egentlig før det var bygget. Nå vil imidlertid, Dag Mossige (Ap), kommunalråd og lokal gruppeleder for Arbeiderpartiet, ha bygget gjenreist. I dag ligger det en park på tomten.

Overfor Stavanger Aftenblad viser Mossige til at det i arbeidet med sentrumsplanen for Stavanger ble foreslått å bygge på tomten.

– Det var et alternativ i sentrumsplanarbeidet å bygge et hus på størrelse med det gamle posthuset. Det var også et alternativ å bygge et enda større hus. Såvidt jeg har forstått ble begge disse alternativene lagt bort, fordi Riksantikvaren var bekymret for nærheten til Domkirken. Jeg mener vi bør ta en debatt om dette på ny, og da om en nøyaktig kopi av posthuset. Riksantikvaren ser kanskje annerledes på saken da, sier han til Stavanger Aftenblad.

Mossinge mener man blant annet vil få en tydligere gatestruktur i sentrum, samt mer liv og mennesker rundt torget like ved. Han trekker også inn debatten rundt Arkitketuropprøret.

– Det er en aktuell debatt. Hvilke bygg er det viktig å ta vare på? Hvilke bygg bør vi ikke ta vare på? Slik sett mener jeg det var en tabbe av [Arne] Rettedal (Stavanger-ordfører fra 1972-81, journ. anm.) å rive posthuset den gangen på 70-tallet, sier Dag Mossige.

Dag Mossige (Ap), kommunalråd og lokal gruppeleder for Arbeiderpartiet, ønsker å gjenreise det gamle posthuset midt i Stavanger sentrum. Han mener det var en tabbe å rive bygget i 1974. Foto: Harald Pettersen

Støtte fra Høyre-politker

Stavangeravisen har gjort en grundig ringerunde om saken. Hos Høyre, byens største opposisjonsparti, får Mossige uventet støtte.

– Jeg synes det er en god og spennende idé, sier Cille Ihle (H), medlem i utvalg for by- og samfunnsutvikling, som ifølge Stavanger Aftenblad, får støtte fra flere av sine partimedlemmer. Partikollega John Peter Hernes (H), virker litt mindre entusiastisk for replikaideen.

– Det er et kult utspill fra Mossige. Det må være lov å komme med forslag for å reise en viktig debatt om sentrum. Når det er sagt, er jeg usikker på om det er lurt å bygge et så massivt bygg som det gamle posthuset der. Et litt mindre bygg hadde kanskje vært bedre, slik at man kunne beholde litt mer av det grønne, sier Hernes.

Venstrepolitiker, Jan Erik Søndeland, kaller imidlertid forslaget «hinsides», men virker enda mer sjokkert over Høyres velvilje:

– Det er forstemmende å se at Høyre opptrer som heiagjeng for et så dårlig forslag, sier Søndeland til avisen.

Ingrid Njå Sekse, leder i Stavanger Arkitektforening, er opptatt av at man må se på hele bysituasjonen i området for å vurdere et nybygg. Foto: Helen & Hard

Arkitektforeningen nøler

Også ekspertisen er hentet inn for å gi sin dom over forslaget. Ingrid Njå Sekse, leder i Stavanger Arkitektforening, er opptatt av at man må se på hele bysituasjonen i området for å vurdere et nybygg.

– Man må blant annet se hva det vil si å kutte forbindelsen mellom Torget og Breiavatnet, sier Njå Sekse.

Hun understreker at hvis ideen skal realiseres, så må det ikke gjøres halvveis, slik at bygget framstår mest som en kulisse.

– Noe av poenget må i tilfelle være å bygge det opp igjen med de samme materialer og byggemetoder som opprinnelig ble brukt. Det kunne være et fint eksperiment, men erfaringen viser det offentlige er ikke kjent for å bruke mye penger på sine bygg, sier hun.

Også Fortidsminneforeningen i Stavanger nøler over forslaget. De er glad for at Mossige engasjerer seg for gamle bygg i Stavanger, men der stopper jubelen.

– Han burde kanskje heller engasjere seg for de som fremdeles står. En replika blir aldri det samme, i hvert fall ikke hvis man bruker moderne materialer og byggemetoder, sier Britta Goldberg, Fortidsminneforeningens leder.