Nyhet

– Resultatet gjør meg betenkt

Erling Viksjøs rådhus er kåret til Bergens styggeste bygg. Alle de sju nominerte er oppført i nyere tid.


Bergen rådhus er kåret til byens styggeste bygg. Foto: Aqwis/Wikipedia

Bergens Tidendes lesere kåret tidligere i sommer Håkonshallen til byens flotteste bygg. Nå er det holdt avstemning om byens styggeste, og den har foregått ved at sju bygg ble nominert via forslag leserne har kommet med i kommentarfeltet, i tillegg til innspill fra et fagpanel. Leserne valgte fire av de nominerte, fagpanelet tre.

De sju utvalgte var: AdO Arena, Strandkaiterminalen, Realfagbygget, Bergensklinikken i Skuteviken, rådhuset, Bygarasjen og Mathallen.

Panelet besto av: Hans-Jacob Roald, arkitekt og forfatter av boken «Byplanen, en historie om utviklingen av Bergen by», Eva Oulie Alvarez, arkitekt og leder av Bergen arkitektforening og Marianne Skjulhaug, sivilarkitekt og tidligere rektor ved Bergen Arkitekthøgskole.

En anelse skuffet

Ifølge BT virket Eva Oulie Alvarez «en anelse skuffet» da hun fikk høre at rådhuset gikk til topps – eller bunns.

– Jeg håpet AdO Arena skulle vinne. Etter min mening er ikke rådhuset så stygt som folk skal ha det til. Fasaden med elvestein er fin, og symmetrien og linjene med vinduene synes jeg er vakre, sier hun til BT og Erling Viksjøs bygg.

Hans Jacob Roald mener arkitekter må ta kritikken fra Bergens Tidendes lesere på alvor. Foto: Ingebjørg Semb

BT har møtt folk på gaten som har ganske lave tanker om det høyreiste rådhuset. Fagpanelets Hans Jacob Roald er mindre begeistret for utfallet av kåringen.

– For å være ærlig gjør resultatet meg betenkt. Samtlige av de syv bygningene i kåringen er eksempler på det vi kaller moderne arkitektur, sier Roald, som har «lest BT-lesernes innspill i kommentarfeltene med stor interesse».

 – Flere av leserne sier at det ikke er bygningene i seg selv som er stygge, men sammenhengen de står i. At de ikke snakker med omgivelsene rundt dem. Det er en kritikk vi arkitekter må ta på alvor, sier Roald til BT.