Nyhet

Romvesen på besøk

Kunne du tenke deg å mingle med mennesker fra rommet i tre døgn? Rollespillet Home Planet gir deg muligheten under Oslo arkitekturtriennale denne helgen.


Jorden kaller: Isonerne vender tilbake til planeten jorden som del av Oslo arkitekturtriennale. Foto: Thomas Bjørnstad

Live action role-playing, deltagende teater og interaktiv arkitektur. Oslo arkitekturtriennale antar nye former denne helgen, og du er invitert til å ta del. Home Planet er stedet om du vil se våre egne liv gjennom en ny linse.

– Home Planet er en installasjon og en forestilling med en overbyggende fortelling, forklarer Martin Nielsen i Alibier, som spesialiserer seg på levende rollespill.

Sammen med Nina Lund Westerdahl, Karete Jacobsen Meland og Thibault Schiemann er Nielsen én av fire designere som har skapt det bakenforliggende universet i Home Planet.

– Rammen er at det kommer noen mennesker fra planeten Isona for å oppleve kulturen på jorden, og å finne ut om den er kompatibel med deres egen. Bakteppet er at isonerne stammer fra mennesker som dro ut for å starte et bedre samfunn på en annen planet, men som nå, på grunn av en miljøkatastrofe der, leter etter et nytt sted å slå seg ned, forteller han.

Overalt

I løpet av de 72 timene Home Planet varer, kan man altså støte på rommennesker over hele Oslo. Enten ved å besøke deres mystiske home base i Storgata 5; delta på de tolv mindre arrangementene, der man kan oppleve alt fra workshop-er, samtaler, bygging, skogsturer og middagsselskaper spredt utover byen; eller gjennom urbane inngripen, som korsang på Operataket eller tilfeldige møter med rommenneskene i bybildet. Mange små enkelt-hendelser utgjør delene i en større fortelling, forteller Nielsen.

– OATs tema om nedvekst er noe vi jobber med i stor grad. Kulturen på planeten Isona er ganske annerledes enn vår, særlig hvordan de tilnærmer seg materialer, ressurser og mennesker. Vårt mål er å skape en linse der deltageren får sett litt annerledes på hvordan vi organiserer vårt eget samfunn. Vi gir ingen svar, men oppfordrer til å se ting på nye måter, der det som er normalt blir fremmed, og omvendt. Vi har ingen spesiell agenda, men vil gjerne øke bevisstheten rundt hvordan vi ser på livene våre, forklarer Nielsen.

Romvesner i Storgata: Home base er straks klar til å ta imot jordboerne. Home Planet begynner torsdag ettermiddag. Foto: Samuel Bachy
Martin Nielsen er spesialist på levende rollespill og mener vi må utfordre våre sosiale normer og regler. Foto: Alibier AS

Leve seg inn

Skuespillerne som ikler rollen som fremlinger, er i disse dager hardt i gang med forberedelsene til åpningen torsdag ettermiddag. Det samme er de tolv utvalgte arrangørene bak de ulike arrangementene. Utviklingen av Home Planet har tatt ett år, og utøverne har ulik bakgrunn fra både levende rollespill og teater til arkitektur og design.

Martin Nielsen vedgår at det unektelig høres både veldig gøyalt og en anelse ko-ko ut:

– Det er mange som får angst når de hører ordet rollespill, men det er vår jobb som rollespill-designere å gjøre det komfortabelt å være med. Vi mennesker lever etter ulike sosiale regler over alt, og det er vår jobb å manipulere og overbevise folk til å forandre på disse grensene. Rollespill åpner store muligheter til å gjøre ting man ikke har gjort før, og kan hjelpe folk til å oppdage nye sider ved seg selv. Du kan si at rollespill er vanskelig å bruke, men kraftig når det fungerer, sier Nielsen, som forteller at rollespill brukes både i undervisning og som selvstendig kulturuttrykk.

Fire nivåer

Han forteller at publikum deles opp i fire kategorier, alt ettersom hvor mye man tar del i fortellingen:

– De som deltar fire dager på workshop-en nå i forkant er første nivå. Det neste nivå er å være deltagende publikum på enkeltarrangementene, med rolle som seg selv innenfor fiksjonen i Home Planet. De som har vært med der har automatisk tilgang til nivået under, som er å besøke home base for å se hva som skjer. Det siste nivået  er dem som tilfeldigvis møter rommennskene på gaten i Oslo, forteller Nielsen.

Du er herved advart.

Home Planet finner sted mellom 17. og 20. oktober. Forhåndssalg av billetter for deltagende publikum og mer informasjon finner du på OATs hjemmesider eller homeplanet.no.