Nyhet

Samling i sentrum

Mad arkitekter starter kaffebar i sentral Oslo-gate, mens Nordic flytter inn i en marmorinnredet telegrafbygning. To av Norges største arkitektkontorer er klare for nytt liv i Oslo sentrum. 


Telegrafbygningen i Kongens gate var gamle Televerkets hovedkontor frem til 1962. Nå flytter arkitektene i Nordic inn i bygget, som i byggeåret 1924 var Norges mest påkostede. Foto: Knut Ramstad/Nordic – Office of Architecture

Telegrafbygningen i Kvadraturen, Oslo sentrum, ble en gang omtalt som «utvilsomt en av de vakreste bygninger i Kristiania». Mandag 31. august flytter Nordic – Office of Architecture inn i bygningen som ble tegnet av Oslo rådhus-arkitektene Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson, og sto ferdig i 1924. 

– Dette er et bygg som vil aktivere hvordan vi i Nordic jobber. Kvalitetene i Telegrafbygningen vil hver dag minne oss på viktigheten av å tegne bygg, som vil holde lenge og ha bærekraftige løsninger, sier Eskild Andersen, daglig leder i Nordic.

Klassisk

Også arkitektene hos Nordics hovedeier Norconsult flytter til samme bygning. Selve oppgraderingen av lokalene i Telegrafbygningen har foregått i samarbeid med Kima arkitektur, som har vært ansvarlig prosjekterende arkitekter for ombyggingen av hele bygget. 

Nordic flytter fra det såkalte KPMG-huset på Majorstua, et klassisk kontorbygg i glass fra 2001. Der har de har vært spredd over tre etasjer. 

– Lokalene vi flytter fra er fantastisk flotte, med kanskje byens beste utsikt fra 11., 12. og 14. etasje. Men med 200 ansatte har vi vokst ut av dette bygget, sier Andersen som nå får cirka 1500 ekstra kvadratmeter til sine ansatte.  

Pilestredet 27 i Oslo sentrum blir fra februar 2021 ny adresse for Mad arkitekters. Her lokalet på gateplan hvor det planlegges kaffebar, utstillingsplass og arrangementslokale. Foto: Kyrre Sundal/Mad arkitekter

Tilbake til byen

Under ti minutters gange fra Nordics nye lokaler, finner vi Pilestredet 27 og det såkalte Alfheimkomplekset, bygget i 1900. I februar flytter Mad arkitekter, Nomad og Sane interiørarkitekter inn i byggets andre etasje, men allerede neste uke overtar de lokaler på gateplan i samme bygg. Her skal det i løpet av året bli åpent for publikum, med kafé, utstillingslokaler, salg av Mads egne produkter og arrangementslokaler, forklarer Åshild Wangensteen Bjørvik, partner og daglig leder i Mad Oslo. 

– Etter fem fine år i Nydalen ønsket vi å flytte tilbake til byen. Dette er et område av Oslo sentrum vi kjenner godt og som er i ferd med å våkne gradvis til liv, og det ønsker vi å være med på. I tillegg var det viktig for oss å finne et bygg som ikke er nybygg, sier Bjørvik.

– Dere satser på kaffebar, salg og annen utadrettet virksomhet. Hvorfor? 

– Alt er ikke spikret ferdig ennå, men målet er å få til en møteplass for arkitektur og byutvikling. Vi ser at interessen er der, og målet vårt er å få til et samspill med folk i byen, oppdragsgivere, studenter og andre meningsbærende aktører. I tillegg har vi mange produkter og løsninger vi ønsker å vise frem. 

 – Helstøpt gjenbruk

Mad har de siste årene profilert seg som et kontor som satser på ombruk og bærekraftige løsninger. I samme kvartal som kontorets nye lokaler ligger Kristian August gate 13, profilert som Norges første ombruksbygg. 

– Er flyttingen og bruken av det nye bygget som en reklameplakat å regne? 

– Ja, det kan man si. I utformingen av bakkeplan-lokalet vil vi ha et helstøpt gjenbrukskonsept. Her vil man finne ombrukt tegl og andre bygningsdeler, gamle fine veggpaneler som vi avdekket i byggeprosessen, og ombrukt kjøkken- og sanitærutstyr, for å nevne noe. Meningen er å inspirere andre ved å vise frem våre løsninger. 

– Er det like lett å være bærekraftig i deres egne løsninger, som det dere gjør kommersielt?

– Ja, vi er opptatt av å feie for egen dør også. Det har derfor vært viktig at ikke alt gammelt skal vekk, for så å bli erstattet med nytt. Det er selvsagt ikke alt fra lokalet som er gjenbrukt, men så å si alt vi har hentet inn av materialer og komponenter er hentet fra riveprosjekter og de lokalene vi sitter i i dag.

– Blir det åpne kontorlandskap? 

– Ja, det blir åpne landskap. Det er det vi mener vi lærer mest av og hvor utnytter samspillet mellom våre kolleger. Det betyr ikke at dette er rett for alle bransjer, men for oss passer det veldig bra. Vi har også gode løsninger for lyd og visuelt støy, sier Bjørvik. 

Inngangsdører i kobber vil fra mandag 31. august møte Nordic-arkitektene på vei til jobb. – Kvalitetene i Telegrafbygningen vil hver dag minne oss på viktigheten av å tegne bygg, som vil holde lenge, sier Nordic-sjef Eskild Andersen. Foto: Knut Ramstad/Nordic – Office of Architecture
Moderne glassfasader på Majorstua blir neste uke byttet ut med 96 år gamle marmortrapper i Oslo sentrum for Nordic – Office of Architecture. Foto: Knut Ramstad/Nordic – Office of Architecture

Verksted i sentrum

Bygget Nordic flytter fra beskriver daglig leder Eskild Andersen som standard kontorbygg med løsninger hvor pultene står på rekke og rad i lokalene. Med flytting fra en 19 år gammel glassbygning til et nesten hundre år gammelt bygg i nybarokk, med interiør i norsk marmor og labradorstein, er det helt andre kvaliteter som venter.

– Telegrafstasjonen vi nå flytter til var en viktig del av nasjonsbyggingen. Her ankommer man gjennom store kobberdører og møter gode romhøyder og planløsninger. Det er litt mer kringlete og krokete, men samtidig større og mer dynamisk enn der vi kommer fra. 

– Kringlete og krokete kan høres ut som det motsatte av dynamisk?

– Ja, men det er stort og har løsninger som gjør det mulig å få inn alle de andre funksjonene våre. Her skal det være mulig å ta den telefonsamtalen og få plass til å rulle ut den store plantegningen. Vi får også et mye større verksted, som vil være et slags hjerte i kontoret. Her kan vi bygge 1:1-modeller og fullskala mock-ups om vi vil det. 

– Blir det åpningsfest? 

– Neste uke blir viet innflytting. Da kommer byantikvaren og Ulf Grønvold og holder foredrag. Men på grunn av korona er det kun for våre ansatte. Den store festen for hele bransjen må vi vente med - men den kommer!