Nyhet

Skien og Porsgrunn mest attraktive

Tvillingbyene Skien og Porsgrunn får regjeringens Attraktiv by-pris 2021. Felles innsats og samarbeid om å snu tap av industriarbeidsplasser til en positiv og bærekraftig byutvikling ligger til grunn.


F.v: Skiensordfører Hedda Foss Five, byutviklingssjef i Skien Mette Gundersen, byutviklingssjef i Porsgrunn Ebba Friis Eriksen og porsgrunnsordfører Robin Kåss var tydelig glade for prisen fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Foto: Porsgrunn kommune

– Utviklingen i Skien og Porsgrunn viser at gjennom samarbeid om bærekraftig byutvikling, både mellom offentlige instanser, men også med næringsliv og innbyggere, kan en få til en ny giv og dynamikk som man for kun få år tilbake ikke trodde var mulig. Skien og Porsgrunn har vært gjennom en imponerende transformasjon, sier arkitekt og juryleder Alexandria Algard i en pressemelding fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Det er sjuende året departementet deler ut prisen til steder der det er godt å bo, arbeide eller besøke. Statsråd Nikolai Astrup har selv besøkt de tre finalistene i 2021, som i tillegg til Skien og Porsgrunn var Henningsvær og Saupstad/Kolstad i Trondheim. I år kom det inn 388 nominasjoner til Attraktiv by-prisen.

Nytt kollektivknutepunkt og park på Landmannstorget i Skien ble offisielt åpnet 22. september i 2020. Foto: Per- Åge Eriksen/Skien kommune

Imponert

- Jeg er imponert over hvordan Skien og Porsgrunn gjennom felles innsats har skapt levende og attraktive sentrum i begge byene. Men også de to andre finalistene, Henningsvær og bydelen Saupstad/Kolstad i Trondheim fortjener ros, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) i pressemeldingen.

Samarbeidet mellom de to byene har også imponert juryen. De mener tvillingbyene Skien og Porsgrunn har lykkes i å samle innsatsen mot et felles mål.

«I mange nabobyer og kommuner fremstår historisk konkurranse og lokal patriotisme som et hinder for å skape utvikling. I Grenland klarte imidlertid kommunene, sammen med fylkeskommunen, Statens vegvesen, Jernbanedirektoratet og Statsforvalteren, å enes om felles prioriteringer i en bypakke, endelig godkjent i 2015», skriver juryen i sin begrunnelse.

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup skal dele ut prisen i september.

Les hele begrunnelsen til juryen her.