Nyhet

Snøhetta i klinsj med postmodernismen

Snøhettas plan om å endre fasaden på Philip Johnsons postmoderne skyskraper i New York City har vakt adskillig oppstuss. Nå gir myndighetene bygningen landemerkestatus.


Slik ville Snøhetta åpne 550 Madison Avenue mot gaten utenfor. Illustrasjon: Snøhetta

Da Snøhettas plan om å forandre fasaden på AT&T -bygningen i New York ble kjent i 2017, vakte det kraftige reaksjoner. Philip Johnsons berømte bygning, tegnet for telekommunikasjonsfirmaet AT&T og ferdigstilt i 1984, blir regnet for å være verdens første postmoderne skyskraper, med sin karakteristiske «chippendale»-topp og interiør i messing og marmor.

Åpne opp

Snøhetta ville åpne opp fasadene ut mot Madison Avenue og gi den 197 meter høye bygningen en mer innbydende front mot gateplan og samtidig fremheve tårnets eksisterende stålstruktur. Men planene ble møtt med stor motstand fra arkitekter som Norman Foster og Robert A M Stern, samt kritikerne Oliver Wainwright, Alice Rawsthorn, Alan G Brake og Alexandra Lange.

Skyskraperen stod ferdig i 1984, og er fremdeles kjent under navnet AT&T i New York. Foto: Wikimedia Commons/David Shankbone

Post-moderne skatt

"Dette er bygningen som etablerte postmodernisme som en legitim arkitektonisk bevegelse," sa Frederick Bland i LPC (Landmarks Preservation Commission) i en uttalelse. "Den fortjener å bli bevart for fremtidige generasjoner."

LPC er USAs største byrå for verning og bevaring, og hvis Snøhetta ønsker å videreføre sine planer, kreves det både godkjenning og tillatelse fra byrået.

Lidenskapelige protester

Det er filmskaperen Nathan Eddy som allerede én uke etter at Snøhettas planer ble kjent satte i gang en protest for å stoppe endringene, og det ble blant annet gjennomført et demonstrasjonstog utenfor.

"Å gi landemerkestatus til hvilken som helst bygning mot ønskene til de allmektige eiendomsutviklerne i New York City er nesten umulig i disse dager," forteller Eddy til nettsiden Dezeen. «Bevegelsen har vært så lidenskapelig at vi feide bygningen til landemerke-status på under ett år.»

I en uttalelse til samme nettside, skriver Snøhetta at teamet nå har gått bort fra designet i renderingene som ble offentliggjort i oktober 2017.

"Save the stone!" Snøhettas planer satte sterke følelser i sving blant de arkitekturinteresserte. Foto: Faksimile