Nyhet

Snøhetta for fred i New York

Snøhetta designer «fredsbenk» til FNs hovedkvarter i New York på vegne av Nobels fredssenter.


«The Best Weapon» skal stå på plassen utenfor FNs kontorer i New York, med mål om å trekke brukerne nærmere hverandre. Illustrasjon: Lars Tornøe

«Fredsbenken» med tittelen «The Best Weapon» skal avdukes ved FNs hovedkvarter i New York på Nelson Mandela Day, 18. juli, som et symbol på diplomati og dialog. Installasjonen er en hyllest fra Nobels Fredssenter til alle vinnerne av Nobels fredspris og deres innsats for å få folk til å finne effektive løsninger for fred, heter det i en pressemelding.

Gravitas

Benken er utformet som en delvis sirkel, som møter bakken på dens laveste punkt, og den skarpe buen er ment å trekke benkens brukere nærmere hverandre. Utformingen er en invitasjon til samtale, heter det videre i pressemeldingen. I benkens overflate finner man en inskripsjon av Nelson Mandelas berømte sitat: "Det beste våpenet er å sitte og snakke", der også benken henter sin tittel fra.

Fra september skal "Fredsbenken" få permanent hjem ved Rådhusplassen i Oslo. Illustrasjon: Lars Tornøe

Effektivt verktøy

– I dagens digitaliserte og polariserte samfunn er det mest effektive verktøyet å sette seg ned og snakke sammen, å finne løsninger og et felles grunnlag. Vi tror på å bruke design som verktøy for å skape varige symboler som fremmer fruktbar kommunikasjon, sier Snøhettas grunnlegger Kjetil Trædal Thorsen.

Installasjonen skal stå på plassen foran FN til september, før den vil overføres til Oslo og en permanent plassering ved Nobels fredssenter.