Nyhet

Snøhetta vil gjenreise sjøbad

Med hjelp fra Snøhetta vil lokale krefter gjenreise det gamle funkisikonet Knubben i Arendal – og utvides med et kunstig svabergamfi.


Det originale stupetårnet skal gjenreises, og får selskap av et nytt amfi, som kan huse kulturarrangementer året rundt. Illustrasjon: Snøhetta

I årevis har det gamle badeanlegget på Knubben, en liten, 750 kvadratmeter stor holme midt i innseilingen til Arendal, forfalt. Nå vil lokale initiativtakere gjenreise sjøbadet, med utgangspunkt i både gamle tegninger og nye forbedringer, signert Snøhetta.

- Ideen var først å gjenreise det gamle sjøbadet slik det var, til glede for byens innbyggere. Men vi forstod ganske raskt at anlegget ville trenge en kraftig modernisering for at øya skal kunne bli det flerbruksstedet vi ser for oss, sier en av initiativtakerne, Are Skindlo.

Planen er at Knubben Sjøbad skal settes tilbake i original stand, men i tillegg skal den lille holmen utvides, og få plass til et amfi. Her blir det også innendørsarealer som skal med restaurant og lokaler for konserter og forestillinger.

Arkitektonisk attraksjon

Snøhetta ble først hyret inn for å gjøre et mulighetsstudium. Den nye Knubben tolkes som «et arkitektonisk svar til fortiden, ved å bevare sentrale aspekter, samtidig som det fremhever Arendals framtid som en urban destinasjon for både et lokalt og et internasjonalt publikum», skriver arkitektene.

Knubben er et gammelt Arendalsikon. Det funksjonalistiske stupetårnet ble tegnet av arkitekt Ketil Ugland og oppført i 1937, men badeanlegget ble nedlagt allerede i 1947. Nå er planen å bygge det opp igjen.

– Knubben har potensial til å bli en arkitektonisk attraksjon i seg selv om vi gjør dette riktig. Derfor er samarbeidet med Snøhetta helt essensielt. Vi er trygge på at de forvalter Arendals arv på en god måte slik at dette også kan bli en severdighet og et prosjekt vi alle kan være stolte av, sier Thor Usterud som skal lede prosjekteringen av anlegget.

Med som rådgiver er også den lokale arkitekten Bjørn Barextein, som har god kjennskap til historien og tegningene til den gamle Knubben.

Før byggingen kan begynne er prosjektet imidlertid avhengig av å få omregulert området rundt Knubben. Dersom regulering og finansiering går etter planen blir det byggestart i 2023.

– Knubben har potensial til å bli en arkitektonisk attraksjon i seg selv om vi gjør dette riktig. Derfor er samarbeidet med Snøhetta helt essensielt, sier Thor Usterud, som skal lede prosjekteringen av anlegget. Illustrasjon: Snøhetta
Knubben ligger i Galtesund utenfor Arendal, mellom Tromøy og Hisøy. Initiativtakerne vil gjøre anlegget til mer enn bare et badested: Håpet er at Knubben kan bli en scene for kulturarrangementer året rundt. Illustrasjon: Snøhetta