Nyhet

Snøhetta tegner miljøhytte på Hardangervidda

Hytta Mogen ved Møsvatn i Telemark skal produsere mer strøm enn den bruker.

Den 125 år gamle hytta til DNT skal fornyes med en miljøvennlig profil. Foto: Plompmozes

Den 125 år gamle hytta til Den Norske turistforenings (DNT) skal bli ny og målet er å gjenbruke så mye som mulig fra den eksisterende hytta. Alt fra utvendig og innvendig panel, konstruksjonsmaterialer, vinduer, dører og møbler vil gjenoppstå i ny drakt. Hele 380 kvadratmeter med solcellepanel skal sørge for elektrisitet til hytta.

Dag Terje Klarp Solvang er generalsekretær i DNT sier at det er naturlig for dem å gå først og vise vei.

- Bygg står for mer enn 40 % av klodens samlede energibruk. Tallet er økende, samtidig som vi vet at det er mulig å snu denne utviklingen. Nye Mogen vil bli i en klasse for seg. Nå bygger vi for våre barns barnebarn, sier Solvang i en pressemelding.

– Det var naturlig for oss å tenke gjennomgående miljø og bærekraft når vi skulle bygge nytt. Vi er svært fornøyde med resultatet, som er så nære bestillingen som overhodet mulig. Hytta vil forsterke naturopplevelsen og ivareta natur og kulturarv på en god måte for kommende generasjoner, sier daglig leder i DNT Telemark, Jon Atle Holmberg..

Det var naturlig for oss å tenke gjennomgående miljø og bærekraft når vi skulle bygge nytt. Vi er svært fornøyde med resultatet, som er så nære bestillingen som overhodet mulig. Hytta vil forsterke naturopplevelsen og ivareta natur og kulturarv på en god måte for kommende generasjoner, sier daglig leder i DNT Telemark, sier Holmberg.

Kapasitet til 50 overnattingsgjester
Den nye hytta på totalt 650 kvadratmeter skal bestå av en hovedhytte, en forvalterbolig og en garasje. Den skal rommer 50 senger og får egne plasser for hengekøyer. Spisesalen vil kunne romme mer enn 70 gjester.      

–  Nye Mogen er et bevis på at det er mulig å kombinere høye miljøambisjoner med en opplevelsesrik arkitektur. Hyttene er kompakte og isolerte for å minimere bruk av energi til oppvarming. Varmen som produseres under solcellepanelene vil gjenvinnes og overskuddsenergien kan deles på et lokalt nettverk, sier Anne Cecilie Haug, arkitekt i Snøhetta.