Byutvikling

Solceller på Ammerud

Obos-bygg i Groruddalen skal produsere mer strøm enn det bruker.

Etter planen vil byggestart for prosjektet være 2019-2020. Illustrasjon: Code

Code arkitektur har fått oppdraget med å tegne boligblokken. Det sirkelformede bygget er på fire etasjer som totalt skal romme 180 leiligheter. Samtlige leiligheter får utsikt inn mot det indre gårdsrommet som skal inneholde parsellhager, baskerballbane og andre sosiale aktiviteter.

– Dette er et prosjekt som er i tråd med det politikerne i Oslo etterspør, et bygg med høy miljøstandard og spektakulær arkitektur. Ettersom Oslo er Europeisk miljøhovedstad i 2019 trenger byen også noen konkrete prosjekter å vise frem, ikke bare la det bli fest og moro, sier konsernsjef i Obos Daniel Kjørberg Siraj i et intervju til Aftenposten.

Byggets form minner ikke så lite om Apples hovedkvarter i Cupertino i California. Store deler av taket vil bli dekket med solcellepaneler og sørge for nullregning på energi for beboerne.

– Vi jobber med en god leilighetsmiks, det styrker ofte slike prosjekter. Jeg lar meg fascinere av boligprosjektene til Obos på 70-tallet. Fordelen med den sirkulære formen er at alle vil få sol og utsikt, med balkonger ut mot fellesarealet, sier arkitekt Bjarne Ringstad hos Code arkitekter til avisen.

Et viktig moment for arkitekten har vært å skape et indre gårdsrom for å dyrke fellesskapet blant beboerne. Illustrasjon: Code