Nyhet

Størst i regionen

Norconsult kjøper A3 Arkitekter og dobler antall arkitekter ved Harstad-kontoret. Rådgiverbedriften blir nå største arkitektkontor i Sør-Troms og Nordre Nordland.


A3 arkitekter i Harstad er kjøpt opp av Norconsult, og dobler dermed rådgiverbedriftens stab ved lokalkontoret. Foto: Norconsult

- For å ta inn en nyutdannet medarbeider ønsker vi å være et attraktivt miljø. Og for å gi nye arkitekter mentorer, må vi ha dyktige arkitekter fra før av. Det samme har de sett i A3, sier Stein Olav Utmo, kontorleder i Norconsult Harstad til Harstad Tidende.  

Landets største rådgiverbedrift kjøper dermed opp sitt andre arkitektkontor i byen, etter å ha kjøpt opp Pw Arkitekter i 2014. Kontoret i Harstad huser fra 1. november 12 arkitekter.

Like store

A3 Arkitektkontor AS har vært et av de største arkitektkontorene i Harstad-regionen siden 1975, og har jobbet tverrfaglig innen arkitektur og arealplanlegging. 

- Også vi har hatt en ambisjon om å bli større. Begge arkitektkontorene er like store, men såpass små at når det er mye å gjøre, så har vi knapphet på ressurser, sier Lennard Andreassen, styreleder i A3 Arkitektkontor til avisen.

A3 arkitekter og Norconsult står tidligere bak blant annet den nye byskolen, Grottebadet, Kulturhuset, det nye og gamle Statoilbygget i Harstad, samt Thon-hotellet i Svolvær (bilde). Foto: A3 Arkitekter

Konkurrere med storbyene 

De to kontorene, med sine seks ansatte hver, har vært under en kritisk størrelse for større oppdrag og for rekruttering, heter det videre. Håpet er at bedriften nå kan utvide porteføljen og arbeidskapasiteten. Et større arkitektmiljø under samme tak skal også gjøre det lettere å konkurrere mot kontor i storbyene, skriver Harstad Tidende.

- Nå er det vanskelig å holde på folk over tid. Det blir gjerne til at vi får unge arkitekter fra et annet sted i landet som blir i byen to-tre år. Når de har fått erfaringen, drar de til større kontor i større byer, sier Torunn Valberg, arkitekt og medeier i A3. 

Norconsult eies av de ansatte og er en av de største tverrfaglige rådgiverbedriftene i Norden, med virksomhet i fire verdensdeler. I Norge har selskapet rundt 3 200 ansatte. Etter oppkjøpet vil Norconsult bli det største arkitektkontoret i Sør-Troms og Nordre Nordland, og melder allerede at de etter første fase er ferdig vil søke etter nye arkitekter. 

– Ved å forene vår satsing har vi tro på at vi skal nå målet om å skape et sterkt og attraktivt fagmiljø innen arkitektur og arealplanlegging i Harstad, sier Utmo i en pressemelding fra Norconsult. 

Omdiskuterte oppkjøp 

Oppkjøp av mindre kontorer rundt om i Norge har lenge vært omdiskutert på grunn av anskaffelsesprosesser, konkurranseformer og rammeavtaler. Senest før sommeren advarte Henrik Lundberg, arkitekt KAP i Stavanger, mot at det fort kan «bli en situasjon der det kun er en håndfull store firmaer, med egen Doffin-avdeling, som regjerer markedet» i en tekst på arkitektnytt.no

Gisle Løkken, president i Norske arkitekters landsforbund, har tidligere pekt på faren ved at de små kontorene blir utkonkurrert før de kommer inn, «med bestillere i kommunen som vil bruke store kontor og legger til rette for det».