Arkitekturpriser

Store gevinster i 3D

Nytt sykehus i Stavanger henter hjem amerikansk pris som «verdens beste digitale byggeprosjekt».

Fra prisutdelingen i Las Vegas. De tre i midten representerer prosjekteringsgruppen, fv. Torgeir Midttun Fadnes (COWI), Eva Eriksson (Nordic) og Kristoffer Tungland (COWI). Foto: Autodesk

Det nye Stavanger universitetssjukehus (SUS2023) skal stå klart om fem år, men allerede nå høster prosjektet priser for innovative byggemetoder. Denne uken ble SUS2023 kåret til «verdens beste digitale byggeprosjekt» under AEC Excellence Awards 2018, drevet av den amerikanske IT-giganten Autodesk, verdens største programvareleverandør for byggenæringen.

Teammedlemmer fra COWI og Nordic – office of Architecture mottok prisen i Las Vegas, i konkurranse med det kinesiske signalbygget BeiJing CBD Z6 Tower og amerikanske Piedmont Atlanta Hospital.

Noe helt nytt

SUS2023 berømmes for arbeidet med en digital løsning som muliggjør industrialisert bygging av høy kvalitet, et 3D-studio der brukergrupper kan teste sykehuset før det bygges, samt bruk av teknologiske løsninger for å effektivisere byggeplassen. Prosjektet har også lyktes med å utvikle et konsept som muliggjør industrialisert arbeidsmetodikk – også inne i selve BIM-modellen. 

– Her har samspillet mellom oppdragsgiver, ingeniører og arkitekter resultert i noe helt nytt – dette er en seier for innovasjonsviljen, og noe som har krevd mot i flere leiere. Det har lønt seg, sier Eskild Andersen, daglig leder i Nordic — Office of Architecture i en pressemelding.

Illustrasjon av Stavanger Universitetssykehus. Illustrasjon: Nordic - Office of Architecture

I verdenstoppen

Arkitektene i Nordic og ingeniørene i COWI har sammen med underleverandørene Aart Architects, Aas Jakobsen og SLA utgjort prosjektgruppen til det nye sykehuset i Stavanger. Prosjektdirektør i SUS2023, Kari Gro Johanson, kan fortelle at digitalisering og industrialisering av byggebransjen vil føre til store gevinster:

– Ved å produsere moduler under kontrollerte forhold, reduseres antall feil i prosjektene, man får en mer tidseffektiv prosess og man øker kvaliteten betraktelig. Med andre ord gir metodikken monetære gevinster så vel som potensiale for en bedre opplevelse for sluttbrukerne av byggene, sier hun i pressemeldingen om det hun kaller «arbeid i verdenstoppen».

Illustrasjon av den digitaliserte, modulbaserte arbeidsmetodikken. Illustrasjon: Autodesk