Nyhet

Strax-tunet: Gulvet brytes opp med kubein

Kun et halvt år etter åpningen må rusmisbrukernes værested Bergen repareres for en million kroner, skriver BT. Landskapsarkitekten bak prosjektet minner utålmodige brukere om at kommunen har reagert raskt, men at utbedringer er utsatt på grunn av koronaepidemien.


– De som tegnet denne plassen må ha vært på en syretrip, sier en av brukerne av Strax-tunet til BT. Lanskapsarkitekten forstår frustrasjonen over å miste brukerdoser mellom spilene i gulvet, og sier de skal skifte ut tregulvet med stålplater. Foto: arkiF.no

Bergen kommune skal bruke omkring en million kroner på utbedring av Strax-tunet, melder BT i en sak for abonnenter i dag. 

Forfall etter kort bruk

«Store deler av gulvet er brutt opp. På spileveggene henger en grønn presenning som vern for vind og innsyn.

Bord og benker er delvis ødelagt. I hjørnet av plassen står det et telt med store hauger av klær, boss og ymse gjenstander rundt. Teltet har vært bebodd i lang tid.» Slik beskriver avisen forfallet siden åpningen i januar, og siterer en av brukerne:  

– De som tegnet denne plassen må ha vært på en syretrip.

En annen bruker, avisen har møtt på stedet, hadde med seg et kubein og demonstrerte noe av problemet med utformingen av plassen. Når de for eksempel mister en brukerdose ned i en sprekk mellom trespilene i gulvet, er det lettest å bare bryte det opp.

Koronautsettelse

– Det er ikke noe nytt som har kommet fram nå, sier landskapsarkitekt Johan A. Abrahamsson i Norconsult, om dekningen i BT, til Arkitektnytt.

Han kan fortelle at manglene i prosjektet er planlagt utbedret og skulle vært igangsatt allerede i mars. Dessverre kom koronaepidemien og utsatte arbeidene.

Han forstår kritikken som en utålmodighet fra brukerne.

For at brukerne ikke skulle miste ting ned mellom tremmene i gulvet er det bygget med kun tre-fem millimeter spalteåpning, forklarer Abrahamsson.

– Av og til skjer det allikevel og det er uheldig. Derfor skifter vi det nå ut med stålplater.

Negativ presse

Abrahamsson syns det er synd at fokuset på prosjektet har blitt utelukkende negativt i pressedekningen.

– De ser ikke hva Bergen kommune faktisk har gjort og gitt misbrukerne med dette prosjektet hvor de har satset mye på brukerne.

Han minner om at det er sjelden å se en byggherre som agerer like raskt som Bergen kommune gjør her, da de satte av penger til å utbedre og forbedre etter kun én måneds bruk.

– Under befaringer har vi fått masse positive tilbakemeldinger fra brukerne, også når det gjelder de planlagte justeringene, sier Abrahamsson. 

Arkitektnytt omtalte også kritikken i etterkant av åpningen.

– Det er ikke noe nytt som har kommet fram nå, sier landskapsarkitekt Johan A. Abrahamsson i Norconsult, om dekningen i BT, til Arkitektnytt. Han minner om at Bergen kommunen har gjort mye for rusmisbrukerne ved å bygge Strax-tunet, og at de som byggherre har vært raske med å ville utbedre feil. Foto: arkiF.no