Nyhet

Sukkerbiten blir grønn

Byrådet snur i spørsmålet om utbygging av Sukkerbiten i Oslo. Atelier Oslos vinnerforslag til fotografihus legges på is. En beklagelig beslutning, mener Gisle Nataas, konkurranseleder i NAL.


Link arkitekturs forslag til et grønt Sukkerbiten-område. I tråd med aksjonsgruppen Sukkerbitens venners ønske. Illustrasjon: Link arkitektur

Tirsdag morgen offentliggjorde byrådet i Oslo sin erklæring for neste periode, der byrådspartiene Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet de Grønne la frem sin felles politiske plattform. Blant punktene var en endring av planene for tomten Sukkerbiten i Bjørvika. 

Det er SV og MDG som vinner frem med sitt syn på den omdiskuterte saken, der man nå vil «utrede de juridiske og økonomiske rammene for å kunne gjøre hele Sukkerbiten til et friområde». Det betyr at planene om et fotografihus på Sukkerbiten settes på hold.

Ferske vinnere

For under én måned siden ble det klart at Atelier Oslo vant den åpne arkitektkonkurransen om utforming av Fotografihuset med forslaget «Trelett». Hele 98 bidrag var sendt inn til den internasjonale konkurransen, som ble gjennomført av NALs konkurranseavdeling på vegne av Fotografihuset og HAV Eiendom:

– NAL synes at beslutningen er beklagelig, fordi man gjennom en stor arkitektkonkurranse har man kommet frem til en verdig vinner. Atelier Oslos forslag kombinerer et fotografihus som attraksjon, med åpenhet og et stort friareal for byens befolkning. Det er leit at vinnerforslaget, som tar godt hensyn til alle ønskene, legges på is, sier Gisle Nataas til Arkitektnytt.

Nataas mener at arkitektenes forslag fortjener å bli hørt:

  – Dette har vært en åpen arkitektkonkurranse med nesten 100 forslag, noe som i seg selv er en kjempestor, gratis dugnad fra arkitektstanden i Norge og Europa. Målet har hele tiden vært å utvikle de kulturelle og bymessige sidene ved Sukkerbiten i samspill med offentlige rom, forteller han.

Atelier Oslo vant nylig den åpne, internasjonale konkurransen med forslaget "Trelett". Illustrasjon: Atelier Oslo
Arkitekt og konkurranseleder i NAL, Gisle Nataas, er uenig med byrådets seneste beslutning. Foto: Tommy Ellingsen

Kostbar tomt

Tomten der det planlagte Fotografihuset skulle ligge er eid av det kommunalt eide Oslo Havn gjennom selskapet HAV Eiendom, og er i dag regulert til utbygging. Kommunen må dermed kjøpe området av seg selv og omregulere tomten til park. Prislappen er ventet å være 230 millioner kroner, ifølge Aftenposten.

Byrådet sier nå at de vil «etablere flere badeplasser og fjordbad langs havnepromenaden, og jobbe for flere badstuer og badehus langs fjorden». Ordfører Marianne Borgen (SV) har tidligere foreslått å flytte Fotografihuset til kornsiloen på Vippetangen. 

Gisle Nataas mener det var tatt god høyde for friluftsliv i konkurransen som ble gjennomført, og at området trenger bebyggelse:

– Sukkerbiten er en historisk havnekaikant med en tynn betongplate på – har en grønn park noe der å gjøre? spør han.

– En seier for innbyggermakten

Motstanderne av utbygging på Sukkerbiten er derimot godt fornøyde med byrådets nye beslutning:

– Dette er en seier for alle som synes det er nok asfalt og betong i Bjørvika, sier Sverre Jervell, leder i Sukkerbitens Venner, til Aftenposten i dag.

Aksjonsgruppen har jobbet iherdig for å stoppe utbyggingen av Sukkerbiten, og Jervell mener at byrådets beslutning vil få betydning også for utviklingen av områdene Grønlia og Filipstad i Oslo. Til Aftenposten omtaler han det som en seier for innbyggermakt kontra utbyggermakt.

– Det er viktig fremover å styrke brukermedvirkningen i den videre utviklingen av bydel Gamle Oslo, resten av strandsonen og fjordaktivitetene i indre Oslo, sier Jervell til avisen.