Bygningsvern

​Tenketank for Alfheim svømmehall

En tung, tverrfaglig gruppe skal finne ut hva bygget, tegnet av Jan Inge Hovig, kan brukes til i fremtiden.

Foto: Nasjonalmuseet / Solvang, Terje.

Svømmehallen, tegnet av Jan Inge Hovig, sto ferdig i 1965. Politikerne i Tromsø har vedtatt at hallen skal stenges fra årsskiftet 2020, da et nytt badeland skal tas i bruk i Tromsø. Nå skal den lokale tverrfaglige gruppen «Tenketank Alfheim svømmehall» lage mulighetsstudier for hva bygningen kan brukes til.

Øystein Nermo er prosjektleder for idégruppa. Han forteller i et intervju med avisen iTromsø at gruppa består av en gjeng meget vasse deltakere og skarpe hjerner, med faglig bakgrunn som er relevant innen arkitektur, kultur, idrett, turisme og samfunn.

Gruppen består av førsteamanuensis Janike Kampevold Larsen ved Institutt for urbanisme og landskap på Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo, universitetslektor Hanne Hammer Stien ved Kunstakademiet, førsteamanuensis Anniken Førde i samfunnsplanlegging og kulturforståing på UiT, arkitekt Gisle Løkken, arkitekt Snorre Stinessen, utbyggingssjef Øysten Dale i Tromsø kommune, professor Britt Kramvig på Institutt for reiseliv og Nordlige studier på UiT, sportslig leder Svein Morten Johansen i TIL, reiselivssjef Chris Hudson i Visit Tromsø og direktør Roar Dons i Pellerin.

- Vi har kort tid på oss, og dette er en oppgave vi ikke tar lett på. Vi mener Alfheim svømmehall konkurrerer om tittelen Norges vakreste bygg. Den er en del av byens hjerte og representerer en viktig del av byhistorien, sier Nermo til avisen.

- Vi har tanker om hvilke konseptuelle føringer vi skal legge til grunn. Hovedideen i prosjektet er at bygget skal ha en viss allmennyttig funksjon, gjerne noe kommersielt. Vi skal ikke stjele bygget fra befolkningen, tanken er at vi skal få liv i det, sier Nermo til ITromsø.