Nyhet

Til biennalen i Venezia: – Vi er store Grafton-fans

Rintala Eggertsson Arkitekter er valgt ut til å delta på den 16. Arkitekturbiennalen i Venezia. De skal bygge en installasjon på Forte Maghera i bydelen Mestre.

– Det føles veldig stort å få jobbe med Grafton om dette, sier Daggur Eggertson. Fra venstre: Vibeke Jenssen, Dagur Eggertson og Sami Rintala. Foto: Rintala Eggertson arkitekter

Installasjonen skal være en møteplass og et sted for ulike aktiviteter arrangert av bydelen. Tanken er at biennalepublikummet skal ha et sted hvor de ikke bare møter hverandre, men får sjansen til å treffe lokalbefolkningen i Venezia. Det forteller arkitekt og partner i Rintala Eggertson, Dagur Eggertson.

– Arenaen skal representere noe de irske kuratorene Yvonne Farrell og Shelley McNamara i Grafton Architects ønsker å fokusere på, nemlig offentlige rom og arkitektoniske tiltak som gavner offentligheten. Farrell og McNamara snakker om arkitekturens iboende genesrøsitet, og det kommer jo ofte godt til uttrykk i offentlige rom, sier Eggertson.

Tittelen på biennalen i år er «Freespace». Farrell og McNamara har offentliggjort et manifest på biennalens hjemmesider. Det er ment å klargjøre tankene bak prosjektet for kurateringen.

Et friområde

Forte Maghera er en nedlagt festning og et populært rekreasjonsområde for lokalbefolkningen i Mestre.

– Det fungerer på mange måter som et freespace, og det er en av grunnene til at kuratorene har villet fokusere på området, forteller Eggertson.

– Vi har vært store fans av Grafton i alle år, så det føles veldig stort å få jobbe med dem om dette. Vi er veldig takknemlige.

– Vet dere noe om hvorfor og hvordan de valgte dere ut?

– Vi vet egentlig ingenting. Vi kjenner dem ikke og har bare truffet dem såvidt gjennom undervisning på akademiet i Mendrisio i Sveits, hvor de har et studio. Men de må ha vært oppmerksomme på det vi har gjort som arkitekter, tenker Eggertson.

Her på Forte Maghera går arktiektene i Rintalla Eggertson igang med byggarbeider allerede 15. april. Det er hemmelighold rundt installasjonen, men Daggur Eggertson tror ikke det kommer som noen overraskelse at de skal bruke trevirke. Foto: Rintalla Eggertson

Glad i tre

Selv om det er hemmelighold rundt prosjektet deres, har de nærmest på forhånd gitt opp å holde på hemmeligheter om materialvalg.

– Det er jo ingen hemmelighet at vi har en viss forkjærlighet for tre. Så vi kommer til å være der 15. april for å ta imot den første lasten med trevirke. Nå jobber vi med å få på plass de siste sponsoravtalene, sier arkitekten.

Han forteller at arenaen skal vende ut mot en lagune, og at man blant annet skal kunne nyte en stille stund i skyggen eller være med på et av de mange arrangementene.

– Dette blir som en slags gave fra biennalen til bydelen Mestre, sier Eggertson.

Utflyttete innbyggere

Bydelen ligger på fastlandet, nordøst for den øya de fleste forbinder med Venezia, hvor også biennalen har sin arena. Mange venezianere har flyttet nettopp hit de siste tiårene, grunnet stadig høyere boligpriser drevet i været av utenlandske oppkjøpere og turismen inne i det historiske sentrumet.

– Har kuratorene tematisert dette i forbindelse med Forte Maghera-prosjektet?

– Nei, ikke direkte, men vi tolker det som et satsningsområde fra Graftons side å knytte biennalen opp mot lokalbefolkningen i større grad enn tidligere. De vil vise at arkitektur ikke bare er for akademikere og svartkledde mennesker som går på utstilling, avslutter Eggertson.

Jens og Skodvin i hovedutstillingen

Arkitekturbiennalen i Venezia er verdens største begivenhet innenfor arkitekturfeltet med over 260 000 besøkende annethvert år. Rintalla Eggertsons prosjekt er ett av biennalens to spesialprosjekter. Utstillingen kommer til å være å vare fra 26. mai til 25. november.

Det andre, norske kontoret som er valgt ut til hovedutstillingene er Jensen og Skodvin Arkitekter AS. De og Rintala Eggertson er i fint, globalt selskap. For å nevne noen av de 71 deltakende arkitektforetakene, her er litt av selskapet de norske kontorene havner i:

Assemble (Storbritannia), Atelier Peter Zumthor & Partner (Sveits), BIG - Bjarke Ingels Group (Danmark), David Chipperfield Architects, Dorte Mandrup A/S (Danmark), Elemental (Chile), Kieran Long (Sverige) og Lacaton & Vassal Architects (Frankrike).