Nyhet

Toalettoverskridelser for Bjarke Ingels

Bjarke Ingels Group må møte Christen Sveaas og Kistefos i retten på grunn av budsjettsprekk for The Twist. Toalettene står i sentrum for rettssaken.


Toalettene i The Twist på Kistefos er kule, men også langt dyrere enn antatt. Nå møtes arkitekt og oppdragsgiver i retten. Foto: Einar Aslaksen/Kistefos

Det er VVS-bransjens fagnettsted NemiTek som melder om den «pikante» rettssaken, som finner sted i Ringerike, Asker og Bærum tingrett over fire dager denne uken. Bakgrunnen er at toalettene, med konseptnavn «Frozen River», i utstillingslokalet The Twist på Kistefos, ble langt dyrere enn antatt.

Hele ti millioner kroner krever Stiftelsen Kistefos-museet av Bjarke Ingels Group (BIG) etter budsjettsprekken

– Bjarke Ingels Group garanterte at realiseringen av deres konsept ikke ville koste mer enn budsjettet på 4 557 686 kroner, skriver Kistefos-advokat Ronny Lund, som omtaler det som en budsjettgaranti, ifølge Nemitek.

Sluttregningen ble på 14 853 200 kroner.

Advokaten mener det var inngått en budsjettgaranti med BIG, som var en grunnleggende forutsetning for at Kistefos valgte å gi oppdraget til de danske arkitektene.

Lund mener videre at stiftelsen uansett har krav på rundt 7,5 millioner kroner i erstatning for brudd på opplysnings- og lojalitetsplikten.

Stjernearkitekt Bjarke Ingels (bilde) må svare for seg i retten på Hønefoss denne uken. Kunstinvestor Christer Sveaas og Kistefos er ikke fornøyd med budsjettsprekken til toalettkonseptet «Frozen River». Foto: Mogens Engelund

Arkitekten skal ikke betale

BIGs advokat Steffen Kvisler mener derimot at Bjarke Ingels Group aldri ville inngått noen avtale med «et slikt ekstraordinært innhold» – altså at arkitektfirmaet skal betale for budsjettoverskridelser, skriver Nemitek.

– Avtalen er klar, skriver advokaten: «Oppdragsgiver holder gjennom prosjektet kontroll med at den samlede økonomiske rammen holdes. Den prosjekterende har ikke ansvar for at oppdragsgivers budsjett overholdes.», skriver Kvisler.

Advokaten mener nå at det Kistefos-museet som skal betale Ingels 613 400 kroner samt sakskostnadene.

Både Kistefos-eier Christen Sveaas og arkitekt Bjarke Ingels står på vitnelisten i retten på Hønefoss denne uken.

– Toalettene på Kistefos, de er kule. De kan man gå på, og da får man også en kunstopplevelse samtidig, skrøt Sveaas til Dagens Næringsliv da The Twist åpnet i 2019, skriver Nemitek.