Nyheter

Tre betongvinnere i 2011

Én skulpturpark, én tunnel og ett konserthus vant de to norske betongprisene i 2011.


Venstre: Bjørvikatunnelen. Foto: Ole Krokstrand. Høyre: Midtåsen skulpturpark i Sandefjord. Foto: Nils Kavli-Borge
Betongprisene

Betongtavlen

Betongtavlen er en utmerkelse som gis til byggverk i Norge, hvor betong er anvendt på en miljømessig, estetisk og teknisk fremragende måte. Betongtavlen er samarbeid mellom Norske arkitekters landsforbund og Norsk Betongforening.

 

Betongelementprisen
Betongelementforeningen ønsker å stimulere til oppføring av estetisk gode og funksjonelle bygg. Sammen med Norske arkitekters landsforening (NAL) og Foreningen for Rådgivere (RIF) etablerte Betongelementforeningen i 1987 «Betongelementprisen», som gis som en påskjønnelse for vakre og spennende løsninger i alle slags bygg.

Tildelingen av begge prisene finner sted under arrangementet «Betongpriser 2011» i Ingeniørenes Hus i Oslo 29. september 2011.

 

Betongtavlen

Betongtavlen 2011 ble tildelt Midtåsen skulpturpark og Bjørvikatunnelen.

 

Midtåsen skulpturpark i Sandefjord er tegnet av Lund Hagem arkitekter AS og landskapsarkitektene i Gullik Gulliksen AS. Byggherre var Sandefjord kommune. Juryen har besluttet å tildele skulpturparken prisen «for en kompetent, nyskapende og vakker tolkning av natursituasjonen og en utsøkt innramming av Steens marmorskulpturer».

 

Bjørvikatunnelen i Oslo er prosjektert av dr.ing. A. Aas-Jakobsen, og byggherre var Statens vegvesen. Bjørvikatunnelen, som er en del av operatunnelen, tildeles ifølge juryen betongtavlen 2011 «for utvikling og fremragede bruk av betong i et stort, komplisert og utfordrende anleggsprosjekt hvor konstruksjonens funksjonskrav har stilt helt spesielle krav til betongens egenskaper».

 

I juryen for Betongtavlen 2011 satt sivilingeniør Ole Krokstrand, byggutengrenser.no; sivilingeniør Jonny Hermansen, Skanska Norge AS; dr. ing. Bernt Jakobsen, COWI AS; sivilarkitekt MNAL Todd Saunders, Saunders Arkitektur AS og sivilarkitekt MNAL Helge Solberg, institutt for byggekunst, NTNU.

 

Les hele juryens begrunnelse.

 

Betongelementprisen

Betongelementprisen for 2010 gikk til ALA Architects LTD og SMS Arkitekter AS for arbeidet med Kilden TKS Teater- og konserthus på Odderøya i Kristiansand. I arkitektteamet jobbet Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta, Samuli Woolston og Erik Sandsmark. Byggherre var Kilden IKS.

 

Juryen vektlegger veggelementenes funksjon som akustisk virkemiddel samtidig og en del av salens arkitektoniske signatur. «De presise og nærmest dramatiske veggelementene bidrar til at salen kan skifte fra en rolig og intim sal til et dramatisk og stort volum», skriver juryen i sin begrunnelse.

 

I juryen for Betongelementprisen 2010 satt Lars Jåvik, utnevnt av RIF – Organisasjonen for Rådgivere; Annema Selstrøm MNAL, utnevnt av Norske arkitekters landsforbund; Kaj Lea MNAL, utnevnt av Norske arkitekters landsforbund og John-Erik Reiersen, Betongelementforeningen.

Kilden teater- og konserthus. Foto: Kilden.com
Kilden teater- og konserthus. Foto: Kilden.com