Nyheter

Trestykker 2013

Studenter fra arkitektskolene i Bergen, Trondheim og Oslo tar lek på alvor. Etter at flere lekeplasser i Bergen fikk påvist alvorlige sikkerhetsavvik har studentene kommet opp med nye løsninger.


Årets Tresykker-prosjekt. Studenter fra Bergen, Trondheim og Oslo har bygget lekeområde for barna i Bergen. Foto: Trestykker
Fakta:

Fakta om sikkerhetsavvik ved barnehager i Bergen:

I 2007 ble det funnet alvorlige avvik på lekeplasser i Bergen etter revisjon av direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
I 2009 ble det satt i gang et prosjekt for å kartlegge og ruste opp lekeplasser, og byrådet vedtok å øke overføringene med 2,25 millioner kroner. Rapporten året etter avdekket at det var investeringsbehov på 88 millioner kroner for å fornye og utbedre alle eksisterende lekeplasser.
I november i fjor vedtok byrådet å investere 75 millioner kroner over tre år på oppgradering av lekeplasser ved barnehager, skoler og friområder.
Barnas byrom er en del av dette arbeidet, og har som mål å etablere nye og spennende uterom for barn i kommunen.

Kilde: Bergens Tidene

 

Fakta om Trestykker:

Trestykker er en uavhengig workshop for arkitektstudenter ved de tre arkitektskolene i Norge, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), Bergen Arkitekt Skole (BAS) og Master i Arkitektur ved NTNU.

35 arkitektstudenter har i løpet av de siste to ukene bygget et nytt lekeområde for barna i Bergen. Henrik Mæland, student ved Bergen arkitekthøgskole og del av ledergruppa for Trestykker, føler seg trygg på at plassen de har laget innfrir sikkerhetskravene.

 

Etter en revisjon av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i 2007 viste det seg at barnehager i Bergen måtte bedre sikkerheten. (Se faktaboks)

 

– Vi har samarbeidet med Grønn etat i Bergen hele veien. De bisto under planleggingen og har fulgt arbeidet på byggeplassen.

 

Mæland forteller at de har fulgt Norsk Standard nøye og at de i tillegg har gjort rettelser etter tilbakemelding fra Grønn etat, underveis. Sikkerheten er nå ivaretatt.

Kremtomt

Henrik Mæland sitter i ledergruppa for studentworkshopen Trestykker. Foto: Privat
Henrik Mæland sitter i ledergruppa for studentworkshopen Trestykker. Foto: Privat

Årets Trestykker-prosjekt kom i stand etter at fem fra fjorårets lederteam på ti personer at bestemte seg for å ta stafettpinnen videre.

 

De fem er Benjamin Alstrup Velure, Henrik Mæland, Kari Tønseth, Sebastian Uthaug og Vilde Kjærsdalen. I påsken samlet de 30 studenter og lagde planene som ble utført nå i sommer.

 

Etter at de fikk en prominent tomt i Bjørvika til naustet de bygget i fjor hadde de håpet på en tilsvarende flott tomt på tuppen av Nordnes i Bergen i år. Det lot seg ikke gjøre de måtte litt lenger inn på land.

 

Allikevel traff de blink med tomta, forklarer Mæland. De havnet midt i en bevegelsesåre hvor tre barnehager ligger rett ved. De går denne veien når de skal ut til Nordnes, og det er helt perfekt, ifølge arkitektstudenten.

 

– Nordnes er kremen for bergensere når de skal ut og gå tur, sier Mæland.

 

Han ser derfor for seg at også andre enn barnehagebarna vil kunne glede seg over plassen.