Nyhet

Tryti trekker seg i Bergen

Anna Elisa Tryti (Ap) trekker seg som byutviklingsråd i Bergen, etter to år med trusler og hets.


Anna Elisa Tryti (Ap) kom med klar beskjed til gjerningspersonene bak truslene mot henne og familien da hun trakk seg mandag. Foto: Bergen kommune

Denne måneden åpnet politiet etterforskningen av trusselbrevet som ble sendt i posten til Tryti i 2017, men byutviklingsrådet avviser at truslene er grunnen til at hun trekker seg. Da hun mandag morgen overleverte kontornøklene til sin arvtager, Rune Bakervik, kom hun likevel med en klar beskjed til de anonyme trusselgiverne:

– Jeg vil hilse til alle de som bruker disse feige metodene, at de har overhodet ikke klart å forhindre meg i å gjøre jobben min, sa hun til Bergens Tidende.

Avgangen kom like etter at Tryti la frem den nye kommuneplanens arealdel, som legger føringene for all utbyggingen i Bergen kommune. 

– Vi har lagt frem en plan som er nasjonalt banebrytende. Min stafettetappe er over, jeg har kommet så langt som jeg kan komme i denne perioden. Nå kan de som står på listen til valget få profilere seg, sa Tryti til BT.

Kulehull i vinduet

Bergens-avisen mener derimot å ha kilder nær byrådet som hevder at truslene var avgjørende for byrådets beslutning. Avisen skriver at Tryti og hennes familie stadig har opplevd trusler og trakassering, gjennom forfølgelse, trusler på telefon og hærverk på boligen deres.

Like etter at Ap-politikeren mottok et mottok et slags informasjonsskriv om hvordan hun systematisk skulle trakasseres ut av politikken, ble det funnet noe som ser ut som et kulehull i et vindu. Det er disse hendelsene som politiet nå har gjenopptatt etterforskningen av, og som førte til at truslene mot Anna Elisa Tryti ble kjent i offentligheten.

Anna Elisa Tryti kalles "bybanens mor", og var sentral i gjennomføringen av det omdiskuterte bybane-prosjektet i Beregn. Foto: Wikimedia Commons

Tar selvkritikk

Ifølge NRK Hordaland har Tryti frontet flere betente saker i bergenspolitikken de siste årene. Bybane over Bryggen og bompengering har vært svært omdiskuterte, og det var Tryti som i sin tid som kommunalråd fikk kjempet igjennom utbygningen av bybanen i Bergen.

Olav Valland, politiinspektør i Bergen sa nylig til NRK at politiet tar selvkritikk på håndteringen saken:

– Vi ser svært alvorlig på all form for trusler og ulovlig form for påvirkning av samfunnsdebattanter. Derfor har vi også tatt trusselsituasjonen mot Tryti på alvor og iverksatt tiltak som voldsalarm og økt patruljering i området hun bor i, sa Valland til statskanalen.

– Folk må gjerne være gnistrende uenige med meg, men slikt som dette er helt uakseptabelt, sa Tryti til NRK da politiet åpnet saken i begynnelsen av juni.