Nyhet

Undervannsrestaurant får hederspris

Restauranten Under på Lindesnes og Forsvarets gamle skytefelt får Dogas hedersmerke for 2019. 


Snøhettas undersjøiske restaurant Under vant en av fire mottakere av Dogas Hedersmerket for 2019. Foto: Ivar Kvaal

Onsdag kveld ble Doga Hedersmerket for 2019 delt ut på Doga-dagen. Prisen regnes som den største anerkjennelsen blant Design og Arkitektur Norge (Doga) sine priser. I år ble fire hedersmerker delt ut. Snøhetta fikk det for den undersjøiske restauranten Under, mens 3RW arkitekter mottok hedersbevisningen for prosjektet «Landscape Healing». 

Gourmet under vann

Under ble åpnet i mars 2019 og kombinasjonen gourmetrestaurant, spektakulær arkitektur og undersjøisk havutsikt har ført til hyppig omtale i norsk og internasjonal presse. Restauranten samarbeid med havforskere har også blitt omtalt som nytenkende. 

Juryen kaller Under et «storslagent prosjekt» og uttaler blant annet følgende: 

«Det er umulig å komme utenom Under. Prosjektets ambisjon alene hadde nesten fortjent et merke. Vi lar oss imponere av en svært omfattende prosess som må ha vært krevende å lede, men som til gjengjeld har resultert i et landemerke innenfor matkunst og havforskning. Her er alt gjennomtenkt ned til den minste detalj, og samspillet mellom akustikk, farger og form har skapt en helt egen verden der nede under vannflaten.»

Fra skyting til natur

Forsvarsbygg har siden tidlig på 2000-tallet fått hjelp av det Bergen-baserte arkitektfirmaet 3WR til å gjenopprette landskapet på nedlagte skytefelt og treningsområder. Prosjektet «Landscape Healing» kalles usynlig arkitektur og handler om tilbakeføring til det naturlige landskapet som var før skytefeltene ble tatt i bruk. 

Juryen trekker frem tverrfagligheten i prosjektet og uttaler blant annet følgende: «Landscape Healing er ekstremt komplekst, med utfordringer knyttet til alt fra å rydde gammel ammunisjon til å gjenplante flora. Prosjektet er gjennomført med stor ydmykhet og respekt for den opprinnelige naturen, og bør bli et forbilde for hvordan vi kan og bør rydde opp etter oss når vi har gjort inngrep i naturen.» 

I tillegg fikk også designstudentene, Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue, fra Design- og arkitekthøyskolen i Oslo (AHO), hedersmerket for sin testing av tang og tare som emballasje. Laerdal Medical fikk samme pris for utviklingen av hjertemåleren NeoBeat, designet for måling av hjerterytmen på nyfødte.