Nyhet

– Utløser nytt potensial

Med ny trebar og naken mur i bakgrunnen inviterer TAF til åpning av Arkitektenes hus i Trondheim. TAF-leder Ørjan Nyheim øyner store muligheter i det nye huset.


Arkitektenes hus i Trondheim er klart for åpning. Baren er tegnet av Rallar arkitekter. Foto: TAF

– I kveld har vi invitert alle medlemmer og ulike studentgrupper til åpningen, sier leder av Trondhjems arkitektforening (TAF), Ørjan Nyheim.

Nå er lokalforeningen klare til å vise fram lokalet.

Dørfint i rå vegg

I bygget fra cirka 1910 har TAF skrelt vekk mer enn det er lagt til, forteller Nyheim. Fem lag veggplater er fjernet så bare mursteinen står igjen, og en gammel dør er restaurert og satt tilbake. Av det som er lagt til,  er det kun baren i midten som har vært en større designoppgave de har fått hjelp til utenfor styret. 

– Vi fikk innspill fra blant andre interiørarkitekt Asle Heggset fra Cox til det overordnede konseptet. Rallar arkitekter har tegnet og produsert baren, sier Nyheim.

Styret og frivillige studenter samlet seg til dugnad for montering av de prefabrikkerte barelementene, etter at Rallar arkitekter hadde levert et design utarbeidet ved hjelp av parametriske verktøy, ifølge Nyheim.

Døråpner: En gammel dør er restaurert og satt tilbake i de nye lokalene til Trondhjems arkitektforening (TAF). Foto: TAF

Noe å bygge på

Nyheim forteller at enkelte aktører allerede har meldt at lokalet, som er på litt over 100m2 ut mot gata, pluss et teknisk rom og toalett i bakkant, er for lite. 

– Noen ønsker seg plass til minimesser og sånt, men det må i så fall bli på sikt. Det var ikke behovet nå, sier han. 

Planen framover er at man kan bygge videre på som er satt i gang nå. I første omgang er leiekontrakten på ti år, men etter det har de kanskje bygget noe som kan tåle å utvides, mener Nyheim. 

Foreløpig er forelesningsrommet ved inngangen dimensjonert for 90 sitteplasser. Nyheim forteller at det vanligvis kommer mellom 50 og 80 på arrangementene deres. 

– Vi er spent på hvordan det funker i bruk. Allerede tirsdag er det første kursdag og torsdag er det forelesning, sier han. 

Til våren lover han et innholdsrikt program.

TAF-leder Ørjan Nyheim har tro på at det nye huset skal bringe arkitekturfaget ut i byen. Foto: TAF

Bygger synlighet og samarbeid

– Vi har invitert Boby, NIL og NLA til å leie hos oss fast, eller til enkeltarrangementer, og vi ønsker å få Arkitekthjelpen fra NTNU ned hit, også, sier TAF-lederen. 

Nyheim har tro på at det nye huset skal bringe arkitekturfaget ut i byen og bli synligere enn oppe på NTNUs campus. 

– Vi håper dette utløser nytt potensial, sier Nyheim. 

Med på åpningen kommer også generalsekretær og kommunikasjonssjef i NAL, Kari Bucher og Annicken Vargel.

Plantegning over Arkitektenes hus i Trondheim. Plantegning: TAF