Nyhet

Verdens 25 beste bygg

Snart 20 år inn i det nye årtusenet tar britiske The Guardian mål av «den nye tiden». De har kåret de 25 beste byggene i verden siden år 2000.


"Alle loftkonverteringers mor" kaller the Guardian Herzog & de Meurons Tate Modern. Transformasjonen er verdens beste bygg de siste 20 årene, mener avisen. Foto: Wikimedia Commons

Listen både begynner og avsluttes i London, men både Brasil, Bangladesh og Burkina Faso har sine bygg på listen i form av Children Village, Canuanã School i Brasil (24. plass), Bait Ur Rouf Mosque, Dhaka i Bangladesh (22.) og Gando School i Burkina Faso (19.).

USA har kun to bygg på listen, men de befinner seg begge på topp ti. Landskapsprosjektet High Line i New York er allerede i ferd med å bli imitert over hele verden, og biblioteket Seattle Central Library omtales som «en strålende modell for det urbane biblioteket i det 21. århundre.»

High Line er et landskapsprosjekt på Manhattans vestside tegnet av Diller, Scofidio + Renfro, og er ifølge The Guardian nesten for populær for sitt eget beste. Dens styrke er å "kunne gi besøkende et nytt perspektiv på byen", skriver avisen. Foto: Diller, Scofidio + Renfro

Vinner ved Themsen

The Guardian har valgt Tate Modern som dette årtusenets viktigste bygg så langt. Herzog & de Meurons ombygging fra en kraftstasjon langs Themsen til ett av verdens mest populære gallerirom, har ifølge avisen «satt standarden for oppfinnsomt gjenbruk av industriell infrastruktur for det neste århundret».

De sveitsiske arkitektene, som er blitt et av verdens mest ettertraktede kontorer og har bygget alt fra stadioner og operahus til kirkebygg, hevder selv at Tate Modern er et nøkkelprosjekt i deres historie.

– Det kommer alltid tilbake når jeg snakker om å programmere et rom uten et gitt program, eller å involvere publikum, eller å gjenbruke eksisterende strukturer, eller hvordan du kan oppdage rom som er et sted mellom nifse, mystiske og vakre. Det kan du ikke finne opp. Det er mye skjønnhet i verden som vi må sette pris på før vi transformerer det,» sier Jacques Herzog til The Guardian.

Sjekk listen og les intervjuet med vinneren her.

De to brasilianske kontorene Aleph Zero og Rosenbaum vant RIBA international prize i 2018 for sitt skoleprosjekt i den brasilianske jungelen. Gjennom stor innovasjon er stedet nå hjem og skole for 540 barn mellom 13 og 18. Foto: Leonardo Finotti