Nyhet

Verdenskongress i Bodø

Bodøs og verdens framtid skal under lupen når stor, internasjonal planlegger-kongress kommer til Norge for første gang.

Verden kommer til Bodø første uken oktober når mellom 500 og 1000 by- og regionalplanleggere samles. Foto: Wikimedia Commons

By- og regionalplanleggere fra hele verden vil strømme til Bodø i begynnelsen av oktober, idet foreningen ISOCARP (International Society of City and Regional Planners) avholder sin 54. årlige kongress. Det er ventet mellom 500 og 1000 deltakere, og bak tittelen «Cool Planning: Changing Climate & Our Urban Future» skjuler det seg store ambisjoner:

– Målet til kongressen er ingen liten utfordring: samfunnet kaller på de beste og smarteste innen planleggingsyrkene om å komme til Bodø i Norge og fortelle oss hvordan vi redder sivilisasjonen. Intet mindre. Det finnes ikke noe alternativ. På en stadig varmere planet er «coole» byer den eneste løsningen, sier professor og generalsekretær i ISOCARP, Dushko Bogunovich i sin invitasjon.

Vitenskapsmann Jeremy Rifkin er mannen bak termen "Third Industrial Revolution". Nå kommer han til Bodø. Foto: Wikimedia Commons

Stjernelag

Kongressen åpner mandag 1. oktober med befaringer og ekskursjoner for å oppleve Bodøs for-, nå- og framtid, før programmet åpner dagen etter. Blant hovedtalerne finner man prominente vitenskapsmenn og tenkere som Jeremy Rifkin, Peter Newman og Herbert Girardet. I tillegg stiller regjeringen med flere ministre på programmet som avsluttes torsdag 4. oktober.

Både Bodøs rolle som flyplass-by og dens utfordringer med klima vil drøftes nøye.

«Bodø selv er «cool» i begge forstand,» skriver ISOCARP, og hevder at Arktis har blitt påvirket av en foruroligende blanding av luft- og havfenomener, som gjør at mange forskere nå har begynt å snakke om et klimaskifte, fremfor klimaendringer. «Uansett om det skiftes eller endres, kan planetens kjøleskap faktisk se ut å være uopprettelig ødelagt.»

For mer informasjon, se her.