Nyhet

Vigsnæs+Kosberg++ arkitekter får Murverksprisen

Oslo-kontoret får prisen for Wesselkvartalet i Asker. «Evner å begeistre både utbyggere og folk flest», sier juryen.


Vigsnæs+Kosberg++ arkitekter har høstet mye skryt for sitt arbeide med Wesselkvartalet. «Et nytt kvartal som kan endre spillets gang i norsk arkitektur», skrev blant annet Gaute Brochmann i Morgenbladet. Foto: nispe@mac.com

Murverksprisen deles ut på Norsk Murdag i Bergen den 28. oktober, men allerede i dag ble det klart at prisen tildeles Vigsnæs+Kosberg++ arkitekter for Wesselkvartalet i Asker.

Murverksprisen deles ut for fremragende arkitektur i tegl- eller blokkmurverk der murverket er anvendt på en håndverksmessig og teknisk god måte. Utdeling av Murverksprisen gjøres i et samarbeid mellom Norsk murforum, Byggutengrenser. Norske arkitekters landsforbund.

«Vi føler oss sikre på at Wesselkvartalet med sin rikholdige teglbruk og varierende formuttrykk evner å begeistre både utbyggere og folk flest. Det er med glede juryen deler ut årets Murverkspris til Vigsnæs+Kosberg++ Arkitekter», heter det i en pressemelding fra Byggutengrenser.

«Frodig og variert», mener juryen om Wessekvartalet i Asker sentrum. Foto: nispe@mac.com

Myke former

Asker sentrum har flere bygninger med myke, buede former inspirert av de store bueslagene i veistrukturen, og bruk av tegl har lange tradisjoner i området. Juryen mener kvartalet oppleves som et positivt tilskudd til Asker sentrum:

«Wesselkvartalet viderefører det organiske formspråket. Det nye anlegget har et karakteristisk og originalt uttrykk med en tydelig identitet og knytter seg til eksisterende bebyggelse ved bruk av tegl. Den ytre formen er tilpasset gateløp og kvartalsstruktur, og det er tatt hensyn til viktige offentlige gangforbindelser gjennom kvartalet. Volumoppbygging og skala er meget hensynsfullt tilpasset omkringliggende lav bebyggelse, med høyere etasjer trukket tilbake», skriver juryen, som også har latt seg imponere av håndverket.

Skyggespill

Byggets bærekonstruksjoner er skiver og søyler av betong og betongdekker. Halv-steins teglvange bæres på dekkeforkantene. Første etasje er utstyrt med vegghøye glasspartier og vertikal spilekledning i eik. Teglfasaden er murt på ulike måter. Annethvert løperskift er inntrukket i brystningspartier og på balkonger. Det er også benyttet flettverksmuring i rette strekk og i konvekse og konkave partier.

«Samlet sett gir dette et rikholdig uttrykk som skaper varierende skyggespill gjennom dagen», skriver juryen. Murarbeidene er utført av AK Byggservice.

Teglfasaden er murt på ulike måter, noe som gir et rikholdig uttrykk som skaper varierende skyggespill gjennom dagen, mener juryen. Foto: nispe@mac.com

Identitet

Til slutt berømmer juryen, bestående av både arkitekter og ingeniører, Wesselkvartalet for sin tydelige identitet:

«Wesselkvartalet er frodig og variert. Material- og fargepalettene er sober og stringent som sammen med et mangfold av former gir anlegget et sterkt uttrykk og tydelig identitet», skriver juryen.