Byutvikling

Vil ha flere fleksible bygg

– Det er verken spesielt bærekraftig eller kostnadseffektivt å bygge for å rive etter 30 år, sier CBRE-direktør og arkitekt, Kathrine Nyhus.

Det må satses på fleksible bygg med lengre levetidsrom, ikke ikoniske signaturbygg, mener Kathrine Nyhus. Foto: Mette Svensen

I et intervju med Estate.no tar direktøren i næringseiendom-rådgiverne CBRE til orde for at ulike eiendomsaktører må gjøre mer i forkant når nye bygg skal settes opp, og at det må satses på fleksible bygg med lengre levetidsrom, ikke ikoniske signaturbygg.

Nøkkelord: Fleksibilitet

– Det er verken spesielt bærekraftig eller kostnadseffektivt å bygge for å rive etter 30 år. De skreddersydde, ikoniske byggene spesialtilpasset én virksomhet må i langt større grad vike plass for mer fleksible og smarte nybygg som kan brukes til en rekke forskjellige formål i fremtiden, sier hun til Estate og uttaler videre:

– De kontorbyggene, kulturbyggene, sykehusene og andre institusjoner som vi bygger i dag, må kunne fungere som noe helt annet i fremtiden. De må kunne deles opp på helt andre måter. Det er derfor viktig for oss å være tidlig inne i planleggingsfasen for å definere bedre, tilrettelegge og planlegge for den fleksibiliteten.

På Hasle har man i flere tilfeller tenkt på bygningenes fleksibilitet. I Bøkkerveien 15, som skal stå klart i 2020, har Nordic Choice Hotels inngått leiekontrakt for 20 år. Illustrasjon: Ghilardi+Hellsten/Photon Images

Endringer vil komme

Nyhus har jobbet tett med byutvikling i mange år, og har tidligere vært formann i Oslo Arkitektforening. Nå peker hun på at nye bygg som skal fungerer til flere formål må ha «fleksible planløsninger, god takhøyde, søyleplasseringen må være gjennomtenkt, plassering av heis og trapperom må være på plass og byggets øvrige infrastruktur må dimensjoneres med tanke på at endringer vil komme.»

– I tillegg må man tenke gjennom det som omhandler drift og vedlikehold av bygget i fremtiden. Alt må tilrettelegges med tanke på at bruken av bygget sannsynligvis vil endre seg over tid, sier CBRE-direktøren til Estate.

Hun har selv jobbet som prosjektleder på blant annet et av byggene på Hasle Linje, der eiendommene skulle være fler-funksjonelle og kunne brukes som både bolig, kontorer og hotell. Bygget, på den 100 mål stor eiendommen mellom Hasle, Løren og Økern t- banestasjoner, er nå leid ut til Nordic Choice Hotels med en 20 års leieavtale.