Nyhet

Vil kjøpe og tilgjengeliggjøre Fehn-villa

Med initiativet «Fehn til folket» prøver arkitektene Gunnar Aasen Rogne og Bjarne Asp å unngå at Sverre Fehns siste enebolig havner på private hender.


Villa Holme ble bygget som bolig og atelier for kunstneren Ingolf Holme. Nå håper initiativtakerne bak «Fehn til folket» at huset kan brukes til kunstneropphold og utadrettet virksomhet. Foto: Bjørnar Solberg

Sverre Fehns siste enebolig, Villa Holme på Holmsbu, er til salgs. Med initiativet «Fehn til folket» jobber de to arkitektene Gunnar Aasen Rogne og Bjarne Asp nå med å etablere en stiftelse som kan kjøpe huset, for å tilgjengeliggjøre Fehns arkitektur og tilrettelegge for kunstneropphold og utadrettet virksomhet.

Ingen hjelp fra Obos

– Vi vet at det er mye interesse for å bruke huset. Men så er det å få tak i penger til å kjøpe det. Jeg tror vi kan få det til. Spørsmålet er om vi får det til før i morgen, sier Asp, arkitekt i Oslo Works.

Nå forsøker de å smi mens jernet er varmt. Siste visning er i dag (mandag), og budgivning starter tirsdag.

– Det vi jobber med nå er å skape en forankring, sånn at alle som vil kan være med og stifte stiftelsen. Alle store organisasjoner som kunne tenke seg å være interessert, som Nasjonalmuseet, Arkitekturhøgskolen eller NAL, kan gjerne få være med. Vi har også vært i kontakt med Obos. De syns det var veldig spennende, men ga oss ingen penger, sier Rogne.

Villa Holme ligger i Holmsbu i Asker kommune. Huset egner seg godt som arbeidssted for kunstnere og for å holde arrangementer, mener Gunnar Aasen Rogne og Bjarne Asp, som vil kjøpe og tilgjengeliggjøre huset. Foto: Bjørnar Solberg

Videreføre ånden fra nåværende eiere

Villaen ble oppført i 1995 som bolig og atelier for kunstneren Ingolf Holme. De nåværende eierne Rune og Kirsten Drægni har de siste fem årene selv holdt huset åpent, og ønsket studenter og arkitekter fra hele verden velkommen. Det er denne ånden Rogne og Asp vil videreføre. De håper derfor å unngå at huset havner på private hender.

– Vi har hatt god dialog med Rune og Kirsten Drægni. De er opptatt av å holde huset åpent, og ønsker ikke å selge til til hvem som helst, sier Asp.

Spørsmålet er likevel om de klarer å samle inn nok penger.

– Det er jo veldig mange som har penger liggende, enten det er 100, 10 eller 1 million. De som kommer med penger tipper jeg er en eller annen institusjon, en stiftelse eller en eller annen filantrop. Det er ikke så mye penger, mener Rogne.